PILETINA iz pećnice jedno je od onih jela kojemu se okrećemo kad želimo relativno brz ručak za koji nećemo morati izdvojiti puno vremena u pripremi. U kombinaciji s povrćem poput paprika ili tikvica, radimo ju tijekom cijele godine, a malo tko ne voli ovu kombinaciju.
Ipak, koliko je god ovo jelo jednostavno - svi znamo da se piletina lako može isušiti i postati ono dosadno meso u kojemu baš i ne uživamo. Šteta je ne dobiti najbolje od mesa koje pečemo pa smo odlučili podsjetiti vas na neke male tajne uz koje će meso iz pećnice biti meko, sočno i hrskavo - baš kakvo treba biti.
Koristite mokru ili suhu marinadu
Mariniranje piletine prije pečenja nije nužno, ali pomaže u boljoj sočnosti i okusu mesa. Možete raditi mokru ili suhu marinaru - za mokru marinadu koristite jogurt, limunov sok, češnjak, sol i začine, ili kombinirajte maslinovo ulje sa senfom, medom i začinima. Također, piletinu možete ostaviti 2-4 sata u slanoj vodi (slanici) - pomiješajte jednu litru vode s jednom žlicom soli i začinima.
Suha marinada radi se od soli, papra, češnjaka u prahu i praška za pecivo, koji pomaže u hrskavosti kože. Marinirajte minimalno 30 minuta ranije, a idealno 2 sata. Ako koristite jogurt, možete ga ostaviti i preko noći.
Ako želite ekstra hrskavu kožicu - prije pečenja ostavite meso nepokriveno u hladnjaku 2-4 sata kako bi se koža osušila. Kožicu premažite maslacem ili uljem prije pečenja, dok prašak za pecivo u suhoj marinadi pomaže razgrađivanju proteina i čini kožicu hrskavijom.
Pazite kako pečete meso
Piletinu počnite peći na nižoj temperaturi (160 - 180 stupnjeva) do samog kraja - dok je skoro pečena. Pred kraj, pojačajte na 200 - 220 stupnjeva ili uključite grill funkciju zadnjih 10-15 minuta da se kožica zapeče.
Ako piletinu pečete na rešetki iznad pleha, zrak će kružiti oko mesa i pomoći da kožica postane hrskava. Možete ju i prekriti folijom koja će omogućiti mekoću mesa, pa ju pred kraj pečenja skinuti kako bi se zapekla kožica. Nakon pečenja, ostavite meso da miruje nekoliko minuta kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili.
Ovdje je i jedan recept chefa Antonija Brajkovića, za savršeno pečenu piletinu.