SVAKE godine 30. siječnja ljubitelji pekarskih delicija širom svijeta slave Svjetski dan kroasana, posvećen jednom od najpoznatijih peciva. Iako je kroasan danas neizostavan dio francuske kulture, njegovo porijeklo zapravo vodi do Austrije.
Kroasan potječe od austrijskog peciva kipferl, koje datira još iz 13. stoljeća. Prema legendi, prvi kroasani nastali su u Beču nakon pobjede nad Osmanlijama 1683. - oblik peciva navodno je inspiriran polumjesecom s osmanske zastave. Kasnije, u 19. stoljeću, francuski pekari su usavršili recept dodavši lisnato tijesto bogato maslacem, čime je nastao moderni francuski kroasan.
Danas se jedu za doručak, uz kavu ili kao poslasticu, a iako ih često kupujemo - nekoliko smo se puta okušali i u izradi vlastitih. Svi koji su to isprobali, znaju da za kroasane treba vremena, ali kad vam kuća zamiriši po svježem maslacu - neće vam biti žao utrošenog vremena.
1. Klasični kroasani
Za ove kroasane potrebno je više vremena, ali, kako autor recepta kaže - "ovakve kroasane ne možete kupiti u pekarnicama". Recept je ovdje.
2. Domaći kroasani - jednostavnija verzija
Recept čitateljice koja je napisala da ju je kroasane naučila raditi baka te da upravo ovaj recept koristi godinama. Radi se o brzim kroasanima koji su idealni za sve prilike, od svakodnevice do fešta. Njezin recept nalazi se ovdje.
3. Slatki domaći kroasani
Domaći kroasani prema receptu naše čitateljice gotovi su u samo 45 minuta. Napisala je da su kroasani "tako meki da se tope u ustima". Isprobajte recept.