Sjećate li se kako su se nekoć radile pite? Tijesto se nije uvijek valjalo

Foto: Index Recepti

UVIJEK je vrijeme za pitu od jabuka, a, osim onih klasičnih - za koje se tijesto valja, desetljećima smo voljeli i jednu jednostavniju verziju. Radi se o sipanoj piti, tradicionalnom kolaču koja se priprema na starinski način "sipanja", umjesto valjanja tijesta. Tijesto se jednostavno sipalo - rasporedilo bi se po kalupu ili sipalo po nadjevu, što je kolaču dalo karakterističnu teksturu.

Imamo jedan recept za sipanu pitu od jabuka s makom, koji ovoj piti obogaćuje i teksturu i okus. Priprema se suha smjesa pa smjesa s makom i na kraju smjesa s jabukama.

Potrebni sastojci

Za suhu smjesu:

  • glatko brašno
  • griz
  • šećer
  • prašak za pecivo

Za smjesu s makom:

  • mljeveni mak
  • šećer
  • vanilin šećer
  • maslac

Za smjesu s jabukama:

  • naribane jabuke
  • šećer
  • rum

Kako se priprema

Umiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i griz i napravite suhu smjesu. Podijelite ju na tri jednaka dijela. Umiješajte mak, šećer i maslac pa ih prelijte kipućim mlijekom. Mak smjesu podijelite na dva dijela. Očistite i naribajte jabuke pa im dodajte šećer, rum i cimet.

Lim za pečenje namastite pa dodajte trećinu suhe smjese. Na nju stavite polovicu smjese s jabukama, a na jabuke dodajte polovicu smjese s makom. Ponovite postupak - suha smjesa - smjesa s jabukama - smjesa s makom. Završite kolač sa zadnjom trećinom suhe smjese. Pitu ispecite do zlatne boje na površini, a po želji servirajte uz omiljeni sladoled.

Detaljan recept nalazi se ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.