Kuhanje jaja u vrećici novi je trend, evo zašto ga ne biste trebali isprobavati

Foto: Shutterstock

OD JAJA se mogu napraviti čuda, a najviše ih volimo jesti za doručak, bilo da se radi o kuhanom jajetu ili jajetu na oko, koje odlično ide uz kakav sendvič, ili pak o kajgani ili omletu u koje možemo dodati i razne druge sastojke i tako dobiti hranjiv i zasitan doručak.

>> Volite li mekše ili tvrđe kuhana jaja? Ovako će svaki put ispasti kako ste zamislili

Uobičajeno je da se jaja ili ispeku na tavici ili se skuhaju u vodi, no nedavno smo naišli na jednu novu metodu kuhanja koja nam se iz nekoliko razloga baš i nije svidjela. Riječ je o kuhanju jaja u plastičnoj vrećici koja se uroni u kipuću vodu.

Omlet iz plastične vrećice

Ovaj smo "trend" primijetili na Instagramu kod jedne ruske food blogerice koja je odlučila napraviti omlet i skuhati ga na pomalo nesvakidašnji način. U zdjeli je razmutila jaja i dodala im mlijeko i malo soli, a na kraju je tu smjesu ulila u plastičnu vrećicu i tako kuhala u kipućoj vodi.

Iako finalni rezultat ne izgleda tako loše, ovaj način kuhanja jaja jednostavno nema smisla, a s time se slažu i mnogi ljudi u komentarima koji su izrazili svoje nezadovoljstvo. "Što je s oslobađanjem toksina iz plastike?", "Stvarno želim skuhati otrovnu plastiku i dodati je u omlet...", pišu neki u komentarima.

Mikroplastika u hrani i gomilanje nepotrebnog otpada

Osim što ovaj način pripreme jaja nije najsretnije rješenje za okoliš, jer time gomilate nepotrebni plastični otpad, nije dobar ni za vaše zdravlje. Već smo puno puta pisali o mikroplastici koja se nalazi posvuda, od hrane koju jedemo do kozmetike koju koristimo.

Podsjetimo, mikroplastika je izraz koji se odnosi na svaki komad plastike manji od 5 milimetara, a sve što je pakirano u plastiku sadržavat će plastiku i gotovo je nemoguće pojesti obrok bez unosa mikroplastike u tijelo.

Stoga, kako biste barem pokušali smanjiti unos mikroplastike u svoj organizam, izbjegavajte korištenje plastičnih vrećica, kao i prozirne folije za zamatanje hrane, posebno ako ih izlažete visokim temperaturama kao što je, primjerice, za vrijeme kuhanja omleta u plastičnoj vrećici. Radije se držite tavica ili jaje jednostavno skuhajte u loncu s vodom - bolje je i za vas i za okoliš.

>> Najopasniji predmet u kuhinji nije nož, već plastična daska za rezanje?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.