OD JAJA se mogu napraviti čuda, a najviše ih volimo jesti za doručak, bilo da se radi o kuhanom jajetu ili jajetu na oko, koje odlično ide uz kakav sendvič, ili pak o kajgani ili omletu u koje možemo dodati i razne druge sastojke i tako dobiti hranjiv i zasitan doručak.
>> Volite li mekše ili tvrđe kuhana jaja? Ovako će svaki put ispasti kako ste zamislili
Uobičajeno je da se jaja ili ispeku na tavici ili se skuhaju u vodi, no nedavno smo naišli na jednu novu metodu kuhanja koja nam se iz nekoliko razloga baš i nije svidjela. Riječ je o kuhanju jaja u plastičnoj vrećici koja se uroni u kipuću vodu.
Ovaj smo "trend" primijetili na Instagramu kod jedne ruske food blogerice koja je odlučila napraviti omlet i skuhati ga na pomalo nesvakidašnji način. U zdjeli je razmutila jaja i dodala im mlijeko i malo soli, a na kraju je tu smjesu ulila u plastičnu vrećicu i tako kuhala u kipućoj vodi.
Iako finalni rezultat ne izgleda tako loše, ovaj način kuhanja jaja jednostavno nema smisla, a s time se slažu i mnogi ljudi u komentarima koji su izrazili svoje nezadovoljstvo. "Što je s oslobađanjem toksina iz plastike?", "Stvarno želim skuhati otrovnu plastiku i dodati je u omlet...", pišu neki u komentarima.
Osim što ovaj način pripreme jaja nije najsretnije rješenje za okoliš, jer time gomilate nepotrebni plastični otpad, nije dobar ni za vaše zdravlje. Već smo puno puta pisali o mikroplastici koja se nalazi posvuda, od hrane koju jedemo do kozmetike koju koristimo.
Podsjetimo, mikroplastika je izraz koji se odnosi na svaki komad plastike manji od 5 milimetara, a sve što je pakirano u plastiku sadržavat će plastiku i gotovo je nemoguće pojesti obrok bez unosa mikroplastike u tijelo.
Stoga, kako biste barem pokušali smanjiti unos mikroplastike u svoj organizam, izbjegavajte korištenje plastičnih vrećica, kao i prozirne folije za zamatanje hrane, posebno ako ih izlažete visokim temperaturama kao što je, primjerice, za vrijeme kuhanja omleta u plastičnoj vrećici. Radije se držite tavica ili jaje jednostavno skuhajte u loncu s vodom - bolje je i za vas i za okoliš.
>> Najopasniji predmet u kuhinji nije nož, već plastična daska za rezanje?