Lovac na pizze u osječkom Novom Saloonu: To više nije ista pizzerija kao prije

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu pa pogledajte što kaže na osječku pizzeriju Novi Saloon.

KAD sam prije desetak godina stigao u Osijek, Novi je Saloon (ulica kneza Trpimira 23) bio klasični restoran s velikom, jeftinom i zasitnom pizzom. Ako ste se htjeli pošteno najesti, a volite pizzu, onda ste naručivali iz Novog Saloona. Nisam duže vrijeme odlazio u Novi Saloon, a onda mi je u zadnjih par mjeseci nekoliko prijatelja poslalo slike njihovih pizza.

Prvo sam pomislio kako ne pričamo o istoj pizzeriji!? Na slikama su bile prave napoletanske pizze, odličnog izgleda i dosta manje od onih starih restoranskih pizza kakve sam očekivao. Naravno, otišli smo u Novi Saloon i ugodno se iznenadili. Novi Saloon ima potpuno drugačiju pizzu od one kakvu je imao prije tri, četiri godine.

Prozračni rubovi, baš kako treba

Tijesto je napoletansko i to uistinu jako dobro. Rubovi su deblji, napuhani, prozračni i puni alveola, baš onako kako treba biti. Samo tijesto je dobre teksture, poprilično mekano, ali ne premekano i gnjecavo. Saznao sam i zašto je to tako. Picajol je bio na edukaciji u Italiji i očito je dobro iskoristio tu edukaciju.

Nadjevi su više-manje uobičajeni, kvalitetnih sastojaka, iako osobno imam jednu zamjerku vezanu uz izbor pizza. Novi Saloon nema u ponudi niti jednu bijelu pizzu. Stvarno je šteta ne iskoristiti vrhunsko tijesto pa u ponudu ne ubaciti barem dvije bijele pizze, pogotovo onu s piletinom, budući da imaju vrlo ukusne ražnjiće upravo od kvalitetnog pilećeg mesa.

Druga bi, recimo, mogla biti trenutno najpopularnija bijela pizza, pizza s mortadelom i pistacijom. Bijele su pizze postale sastavni dio izbora svih vrhunskih pizzerija koje sam posjetio u zadnjih godinu dana. Ono što jednostavno moram posebno istaknuti je pristup gostima i posluživanje hrane.

Vrhunska organizacija

Puno nam se puta dogodilo da smo osim pizze u restoranima ili pizzerijama naručili i neku drugu vrstu hrane pa nam je servirana u različito vrijeme. Dobijemo pizzu pa pola sata čekamo ražnjiće, ćevape ili lazanje. I obrnuto. Iako su nam pizze stizale poprilično brzo na stol, ostala je hrana stizala samo par minuta kasnije.

Rijetki su restorani koji na ovako korektan i profesionalan način organiziraju rad u kuhinji i pametno poslužuju hranu. Priznajem, ostao sam poprilično pozitivno iznenađen budući da su rijetki restorani koji uz ostalu hranu poslužuju i dobru pizzu.

Cijene su pristupačne

Margherita je 5.18 eura (39 kuna), a najskuplje su specijalne pizze (Rozika, Gazdika, Talijanska i A´ la Chef) koje koštaju 8.63 eura (65 kuna). Očito je iz onih starih vremena ovaj restoran promijenio puno toga, ali je zadržao tradiciju prihvatljivih i pristupačnih cijena.

Novi Saloon je dobar primjer restorana koji pažljivo prati razvoj situacije na terenu te osluškuje želje i potrebe vlastitih gostiju. Drago mi je što sam ponovo posjetio ovaj restoran s finom i ukusnom pizzom budući da završavam TOP listu osječkih pizzerija na kojoj će se Novi Saloon sasvim zasluženo naći u samom vrhu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.