Majstori kotlića Osječanima na Veliki petak skuhali dvije tisuće porcija fiša

Foto: Hina

DANAS je u osječkoj Tvrđi organizirano druženje s građanima na kojem je podijeljeno oko 2000 porcija ribljeg paprikaša, fiša, a pripremili su ga članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje. Njen predsjednik Davor Tomić rekao je da se fiš kuhao u 10 kotlova od 80 litara, a utrošeno je oko 500 kilograma ribe.

"Od sastojaka koji su se koristili u pripremi bio je tu šaran te baranjska paprika i luk", istaknuo je Tomić dodajući kako je tu ipak najbitniji sastojak paprika koja daje snagu i boju a, kaže, važan je i dobar omjer svih sastojaka. Svaki kotlić je osobnost kuhara tako da je bilo ljućih, manje ili srednje ljutih porcija.

No, očito je riblji paprikaš tradicionalno bio po ukusu Osječana jer su stali u red od stotinjak metara na središnjem Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi za uzeti svoju porciju fiša.

Riblji ili fiš paprikaš tradicionalni je gulaš u Slavoniji i Baranji koji se kuha u velikom kotlu na otvorenoj vatri. Ovaj pikantni riblji paprikaš tradicionalno se priprema od raznih slatkovodnih riba poput soma, štuke i šarana. Fiš je obično jako začinjen pa u njemu ne nedostaje mljevene crvene paprike, a može varirati od blagog do vrlo ljutog.

Fiš paprikaš često se poslužuje s domaćim rezancima, a toliko je popularan da se tijekom godine organiziraju i brojna natjecanja u kuhanju fiša.

Nedavno smo Osječane pitali gdje najradije jedu

Koji je najbolji restoran u Slavoniji i Baranji? Mi smo to nedavno upitali prolaznike na ulicama Osijeka, ovdje pogledajte što su nam odgovorili.

@index.hr "Jela sam u Citadeli perkelt od soma." #citadela #slavonskakuca #osijek #slavonija #baranja #indexhr #foryou #foryoupage #fyp #hrana #food ♬ original sound - Index.hr
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.