Na Instagramu smo našli hit profil s obrocima za djecu, saznali smo tko je iza svega

Foto: Azra Kurić

AZRA KURIĆ supruga je i mama četverogodišnje Eme po kojoj je i njezin Instagram profil dobio ime – ema.njamnjam. Azra je po struci ekonomistica i magistrica turističkog menadžmenta, a kako kaže, iako radi u struci u uredu, njezin razigrani duh ne da joj mira pa u slobodno vrijeme planinari, kuha te se trudi zdravo hraniti.

Ljubav prema kuhanju otkrila je rođenjem svog djeteta, malene Eme, a nama je rekla kako je krenula objavljivati svoje recepte na društvenim mrežama, kako je nastala njezina kuharica, ali i kako je u prehranu svog djeteta uvela BLW metodu.

Na nagovor supruga počela objavljivati recepte

"Sve je krenulo spontano 2020. godine istraživanjem načina kako bebi ponuditi dohranu. Čak sam i prije uvođenja dohrane nabavila tanjuriće, kalupe, educirala sam se i veselila toj avanturi. Kada je napunila 6 mjeseci, taj proces je lagano počeo, a ja sam prvenstveno na privatnom profilu počela objavljivati njene obroke i slatke ručice koje se bore sa svime što stavim pred nju", govori nam Azra.

Priznaje da je uživala u pripremanju i serviranju jela u drvene tanjuriće dok je bila na porodiljnom, a na nagovor supruga pokrenula je Instagram profil ema.njamnjam koji danas broji više od 11 tisuća pratitelja, a na kojemu svakodnevno dijeli zdrave recepte, kako za djecu, tako i za one malo starije.

"Kada sam krenula, nisam ni sanjala da će se slike pretvoriti u recepte, da će se recepti pretvoriti u zbirku recepata, da ću na taj način pomoći velikom broju žena, majki poput mene, te da će se moj mali prostor pretvoriti u zajednicu od preko 11 tisuća osoba. Zbog toga sam neizmjerno zahvalna i sretna", kaže Azra, koja najveći naglasak stavlja na obroke za djecu koje servira u slatke drvene posudice.

Za to joj je, kako kaže, najveća inspiracija njezina kći, a kada pomisli na nju, ideje dolaze same. Tako je Azra na svom Instagramu počela dijeliti obroke koje je prvenstveno kuhala za svoje dijete, a onda su je spontano počele pratiti i druge mame i raditi ručkove po njezinim receptima.

"Kroz razvoj bebe razvijali su se i raznovrsniji i nutritivno bogatiji recepti, a s vremenom su se okupile osobe sličnih interesa i afiniteta kada je dohrana u pitanju. Mogu slobodno reći da je ema.njamnjam proizvod jedne velike ljubavi i posvećenosti prema djetetu i dohrani, do sada to ništa nije planski napravljeno, a mislim da je tako i najslađe", kaže nam Azra.

Napravila i vlastitu zbirku recepata za najmlađe

Broj njezinih pratitelja s vremenom se samo povećavao, a to je rezultiralo time da Azra napiše vlastitu zbirku recepata, kuharicu pod nazivom "Jelovnik jedne djevojčice". Otkrila nam je kako je točno do toga došlo.

"Zbirka recepata zapravo je ideja mojih pratitelja. Nastojim razgovarati s njima i osluškivati njihove izazove. Shvatila sam da nije problem kuhati, uglavnom je problem što skuhati, nedostatak ideja i inspiracije", kaže Azra, kojoj su pratitelji sve češće počeli postavljati pitanja kada će napisati neku kuharicu, a iako ona u početku nije željela napraviti nešto i to naplaćivati, na kraju je ipak odlučila napraviti zbirku recepata.

"Kupovina moje kuharice za moje je pratitelje bio način da mi nekako zahvale za mnoštvo korisnih recepata koje sam prethodno podijelila sa svima. I eto tako, opet spontano, odlučila sam napraviti zbirku recepata. Ta zbirka recepata je moj prvi mali projekt na kojem sam radila", priznaje Azra i dodaje da je feedback bio odličan i da su svi bili zadovoljni.

A osim recepata i kuharice, na njezinom je Instagram profilu naglasak i na BLW metodi dohrane djece, vrsti dohrane koja podrazumijeva da dijete jede samo, odnosno da ga roditelji ne hrane kašicama, već mu daju komadiće hrane koje ono samo jede. Metoda je to koja je sve popularnija, a važno je djetetu dati hranu koja nije tvrda i lako se može prožvakati.

Kako je krenula s BLW metodom

"Sada, kada ima 4 godine, mogu ponosno reći da smo zajedno uspjele. BLW metoda se pokazala kao idealan način, pogotovo jer je beba prvih 15 dana pružala ogroman otpor za kašice. Nije htjela biti hranjena i nije joj se sviđala kašasta tekstura. Plan je bio tek kasnije krenuti s BLW metodom, no osluškivala sam njene potrebe i već sa 6.5 mjeseci smo krenuli u BLW avanturu", govori Azra.

BLW (engl. baby lead weaning) zapravo znači "beba vođa dohrane", a prva hrana koju je Azra svojoj bebi servirala u komadu bio je batat kuhan na pari. Zatim je postepeno i svakodnevno kuhala namirnice na pari i polako joj, dan po dan, približavala hranu puštajući je da samostalno prolazi kroz taj proces, uz njezin konstantni nadzor.

"Najbolje je krenuti sa sezonskim namirnicama koje su svježe, a i lako dostupne. Osim batata, super su i brokula kuhana na pari, tikvica, mrkva, karfiol, krumpir, avokado, kuhana jabuka, banana...", ističe Azra, koja je krenula s tim namirnicama, a zatim su uslijedila jela od palente, muffini bez jaja, palačinke, mesne i povrtne polpete, razna variva i juhe.

Azra je s nama podijelila i nekoliko super recepata koji, osim što su ukusni i zdravi, idealni su i za najmlađe, a svim mamama koje prolaze isto što i ona za kraj poručuje: "Želim poželjeti sreću i podržati sve mame koje se nalaze na tim slatkim počecima i 'mukama' s dohranom. Najvažnije je biti opušten, ostati dosljedan sebi te osluškivati i pratiti jedino svoje dijete."

Palačinke od blitve

Muffini s bananom i jabukom

Ječmena kaša s puretinom i porilukom

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.