Na ovom izletištu kod Bregane jede se kao kod bake, a cijela priča je pravi doživljaj

Foto: Index

U KRŠLINOVOM MLINU smo imali želju jesti još ovog ljeta, ali se nismo pripremili, to jest rezervirali, već samo banuli jedne nedjelje nešto malo iza podneva. Ljubazno su nam rekli kako nema mjesta i kako je rezervacija obavezna jer su im vikendi krcati. Bilo je to taman tjedan prije no što su išli na kolektivni godišnji i tako smo mi Kršlinov mlin stavili na čekanje pa je ove nedjelje konačno došao trenutak da provjerimo što se ondje jede.

OPG i izletište Kršlinov mlin nalazi se u blizini Bregane, a već i vožnja prema tamo će vam se sigurno svidjeti jer je jasno da idete u prirodu, naročito oni koji su oduvijek navikli na gradski asfalt. Točna adresa je Grdanjci 89, 10432 Bregana, ali navigaciju uzmite s oprezom jer signala tamo nema, no bez brige, svatko će vrlo lako slijediti znakove pored ceste.

Na imanju uz potok Breganu, Kršlinovi uzgajaju potočne pastrve, skupljaju šumske plodove, uzgajaju perad i vijetnamske svinje, a imaju i gotovo 200 godina star mlin koji je još uvijek u funkciji. Ponedjeljkom je izletište zatvoreno, a sve ostale dane rade od 11 ujutro do 6 popodne. Vikendom obavezno nazovite i rezervirajte stol ranije.

Ponuda

Ponuda ovisi i o sezoni, a trenutno je tu bila njihova svježa pastrva u kukuruznom brašnu, Gazdin odrezak, Kršlinov odrezak, svinjetina punjena domaćom šunkom i sirom te pohana, medaljoni od lungića s umakom od vrganja, domaći njoki od pirovog brašna, krvavice s dinstanim zeljem i restanim krumpirom, češnjovke, dimljena kuhana kobasica s dinstanim kiselim zeljem i restanim krumpirom, kuhani ili pečeni buncek, domaće kobasice, špek, šunka, suhi sir, pohani žablji kraci, patka iz krušne peći s domaćim mlincima te juhe od vrganja, koprive, kokošja i druge.

Imaju i jela sa žara gazde Branka, jela iz paca kao što su rebra s kuhanim krumpirom i hrenom, jela iz krušne peći poput telećeg pečenja, jela mame Ružice, kao što su popečci od mljevenog mesa i mesne kugle. Od slatkog su danas nudili pitu od šumskog voća, makovnjaču i orahnjaču, za što nama nije ostalo mjesta. Imaju i razne slatke i slane štrudle. Cijene su oko 3 eura za porciju deserta, 4 za juhu, desetak eura za pastrvu i 11 do 12 eura u prosjeku za ostala mesna jela, ovisno koje. Cijeli cjenik možete pronaći u galeriji ispod naslovne fotografije članka.

Što kažu gosti

Gosti su uglavnom jako zadovoljni, no ima i pritužbi, pa tako Kršlinov mlin na Googleu ovog trena ima ocjenu 4.5 i 558 recenzija.

"Raj na Zemlji. Od lokalnih svježih namirnica, prekrasnog krajolika do sjajne konobarice, sve je bilo savršeno. Dugo nisam tako dobro jeo, vratit ću se", napisao je jedan njihov gost prije dva mjeseca.

"Dobra hrana, poštene cijene... Jedete iznad potoka, okruženi zelenim brežuljcima", piše Silvijo koji je ondje bio prije mjesec dana, a mišljenje dijeli i Žaklina: "Nevjerojatno mjesto, hrana je savršena, osoblje tako ljubazno... Doći ćemo opet 100%! Priroda oko restorana je tako lijepa. Big like!"

"Domaća hrana, raj ako želite probati nešto izvorno hrvatsko i ne smijemo zaboraviti svježu ribu koju iz rijeke dobijete na tanjur. Sjajno", piše Jasminka koja je ondje jela prije godinu dana.

"Nevjerojatno mjesto, nevjerojatna hrana i nevjerojatni ljudi koji vode ovo mjesto. Savršeno je mjesto za bijeg od grada i sve buke i stresa. Čist zrak, mile domaće životinje i najbolja i najsvježija pastrva koju ćete ikada probati", oduševljena je Nevena.

"Jedna od najljepših lokacija za ručak na području Zagreba. Prikladno za djecu, kućne ljubimce, s velikim porcijama ukusne, domaće hrane. Tu je ranč konja i magaraca, rječica (izvor), dječje igralište i most na kojem se jede. Svi stolovi su u hladu, a želite li mjesto na mostu, naglasite prilikom rezervacije. Zaista je potrebno rezervirati barem dan ranije. Osoblje je bilo ljubazno i ​​profesionalno", stoji u jednoj recenziji od prije tri godine.

Našla se tu i jedna dvojka.

"Imali smo rezervaciju i nije bilo stola za nas. Spora usluga, male porcije. Stavljali su ribu i meso na isti tanjur za sve na stolu, tako da se meso nije moglo jesti jer je bilo ulje i češnjak po njemu. Jedina stvar zašto dajem dvije zvjezdice umjesto jedne je zato što ljudi koji jedu ribu kažu da je bila dobra i da su i krajolik i priroda nevjerojatni... Možete maziti konje i janjce, a tu je i igralište za djecu. Nije istina o velikim porcijama. Nažalost nisam slikao tanjur, ali to nije bilo ni 0.5 kg mesa ni 28 dag krumpira po porciji", napisao je nezadovoljni Juraj prije pet godina.

Kako je nama bilo

Naručili smo pastrvu u kukuruznoj krupici s obzirom na to da je to njihovo prepoznatljivo jelo, a pastrve ne mogu biti svježije. Došla je uz prilog od prženog krumpira i krumpira s malo blitve i jako nam se svidjela, čak i najviše od svega što smo probali. Sitnija, lagano slatkasta i jako ukusna.

Krumpir je zapravo nešto kao old school "pomfrit", prženi debeli kolutovi koji su nas podsjetili na vremena kad se pomfritom nije razbacivalo kao danas. Sigurno ste nekad kod bake ili tete jeli taj totalno starinski prženi krumpir, malo jače pržen pa samim tim i tamniji. Krumpir s malo blitve je ništa nalik dalmatinskom, zapravo jedna bakina kontinentalna varijanta za uz slatkovodnu ribu.

Uz to, probali smo i njihove domaće krvavice s restanim krumpirom te dinstanim kiselim zeljem, koje su bile korektne, kao i Gazdin odrezak, odnosno njihova varijanta zagrebačkog, svinjetine punjene domaćom šunkom i sirom pa pohane, koja je za prilog imala također prženi krumpir. Porcija je ogromna, meso je ostalo izrazito sočno. Sve smo platili 36 eura, a pili smo samo mineralnu.

Sve u svemu, ovdje nemojte očekivati neke moderne interpretacije bakine kuhinje. Doslovno je jasno, čim ugledate hranu, da se ništa ne kupuje, već je sve spravljeno od namirnica koje imaju na OPG-u, i to po istinsko starinski. Sve što se može, priprema se na svinjskoj masti, pa su i miris i okus malo teži i konkretniji, a atmosfera i interijer su kao da ste ušli u neku malu čarobnu kućicu u šumi.

Ljeti je puno živahnije oko same kuće jer ima mnoštvo životinja, no kad ozbiljnije zahladi, izletište se ipak dijelom gasi, pa je terasa, koja se prostire i iznad potoka, zatvorena. Ipak, simpatičan odmak za razna hipsterska mjesta po gradu na koja smo naučeni i u kakva se pretvaraju i neke ovakve od gradova udaljenije lokacije.

Malo fotki za kraj

Cijeli ugođaj je vrlo simpatičan, a dok čekate hranu, ne morate samo sjediti, već možete malo protegnuti noge. Tako smo učinili i mi, samo što nas je već počeo loviti mrak s obzirom na to da smo rezervirali stol za nedjeljni ručak tek u pola 4. Kako smo spomenuli još na početku teksta, signala nema pa zaboravite na slanje preko WhatsAppa ili postanje Instagram storyja, samo uživajte (i opalite pokoju fotografiju, naravno).