LA ŠTRUK je zagrebačko mjesto za koje malo tko nije čuo, a mi smo ih nedavno posjetili, kad smo s vlasnikom Igorom Mladinovićem porazgovarali o tome kako je uopće nastala ideja za otvaranjem jednog ovakvog mjesta, tko stoji iza cijele priče, kako su opstali punih deset godina i postali nezaobilazna točka u Zagrebu za sve koji žele pojesti dobre štrukle, od domaćih do stranaca. Što nam je još ispričao, pročitajte ovdje.
Tijekom našeg posjeta imali smo priliku upoznati i Kristinu Kolmačić Mijić, ženu koja ondje priprema štrukle od prvog dana, a nas je pustila u kuhinju i pokazala nam kako nastaju štrukli u La Štruku. Sve smo, naravno, i snimili. Pogledajte video, a ispod videa je i recept.
Za tijesto je potrebno:
Punjenje se sastoji od:
Preljev je:
Mikserom (spiralom) zamijesite sve sastojke za tijesto. Oblikujte ga u kuglu, premažite ga uljem i pustite da pokriveno najlonom odstoji barem pola sata na sobnoj temperaturi, a u frižideru može i preko noći.
Dobro izmiješajte sve sastojke za nadjev da se dobije fina masa bez grudica. Tijesto rukama razvucite na dobro pobrašnjenom stolnjaku tako da bude što tanje. Odrežite debele rubove tako da tijesto svugdje bude jednake debljine. Zatim poškropite tijesto rastopljenim maslacem.
Nadjev nanesite na tijesto tako da se pokrije malo više od trećine površine. Pomoću stolnjaka zarolajte tijesto od strane gdje se nalazi nadjev prema suprotnoj strani. Rubom tanjura režite štrukle od nekih 11 cm dužine.
Štrukle slažite u protvan premazan maslacem. Prelijte vrhnjem za kuhanje i pecite na 220°C oko pola sata - vrijeme pečenja ovisi o količini (ako se ne peku odmah, štrukle prokuhajte minutu u kipućoj vodi, ohladite pa zamrznite). Ako više volite kuhane štrukle, kuhajte ih 10-ak minuta u slanoj vodi te zatim prelijte krušnim mrvicama preprženima na maslacu.