KOLOVOZ je što se namirnica tiče jako bogat mjesec, a ovaj put podsjećamo vas na špinat, koji je još uvijek aktualan iako je prisutan od proljeća. Ovo lisnato povrće ubraja se u superhranu jer je puno željeza, vitamina i antioksidansa. Iako se u kulinarstvu priprema na puno načina i najčešće se kuha, itekako se može jesti i svjež poput salate, za što je idealna opcija baby špinat, koji nećete morati rezati ili mu skraćivati čvrste peteljke.
Victoria Beckham najviše uživa upravo u ovoj namirnici. Chef i vlasnik restorana Cut iz Beverly Hillsa u Los Angelesu Wolfgang Puck ispričao je za Heat Magazine da je Victoria redovna gošća, a najčešće naručuje jednostavno jelo - špinat kuhan na pari sa samo malo soli.
U nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga za pripremu ove zaista kvalitetne namirnice. Isprobajte nešto što još niste i svakako javite dojmove te kako ga vi najradije pripremate.
Jedan od klasičnih recepata za pripremu špinata koji će i one koji ga baš i ne vole pretvoriti u prave ljubitelje. Ključni sastojci uz špinat su maslac, mlijeko i češnjak, a odličan je prilog uz meso i pire krumpir. Evo recepta.
Složenac preliven kremastom smjesom jaja i sira koji se lako priprema i sigurno će vam biti omiljen. Ova kremasta musaka odlična je kao samostalno jelo, a može se poslužiti i uz svježu salatu. Recept pogledajte ovdje.
S ovim jelom možete biti kreativni i dodati što god želite, više sira, povrća, pa i mesa ako želite zasitniji obrok. Odličan je izbor za ljetne dane, a evo i recepta.
Slobodno se možete poigrati sastojcima i količinama u ovoj superzdravoj juhi. Možete je pripremiti i samo od špinata ako vam ove dvije salate nisu dostupne, a slobodno pripremite i veću količinu da u njoj uživate nekoliko dana. Detaljne upute pogledajte ovdje.
Superukusno jelo koje se jednostavno priprema, oba sastojka daju kremastu teksturu, preliveni su mlijekom i sirom, a potom zapečeni. Pravi ljetni ručak, evo recepta.
Još jedno zapečeno i kremasto jelo, omiljeni klasik koji se brzo priprema, a može se koristiti i zamrznuti špinat, bit će jednako dobar. Recept je ovdje.
Za 15 minuta možete pripremiti vlastite domaće špecle, tjesteninu sa špinatom, a od sastojaka će vam uz špinat biti potrebni brašno, jaja i voda. Recept je odličan, a pronađite ga ovdje.
Recept za klasični quiche koji je jako popularan u verziji sa špinatom. Možete ga pripremiti bez mesa, a ako baš želite, možete dodati sitno narezanu slaninu, dimljenu šunku ili piletinu. Quiche je uvijek dobar izbor za brzi obrok ili druženja. Evo recepta.
Ove su rolice uvijek dobar izbor za brzi ručak i jednostavne su za pripremu. Sve što vam je potrebno su pureći odresci, sir i špinat, a poslužiti ih možete uz priloge poput zapečenog graha ili sataraša s tikvicama. Ovdje je recept.
Uz gotovo lisnato tijesto, sve što trebate je narezati svježi špinat i pomiješati ga sa sirom, začiniti, a po želji možete dodati i sitno rezanu slaninu ili šunku, napuniti lisnato tijesto i staviti peći. Super izbor za brzinsku pripremu domaćih zalogaja za druženja. Detalji su u receptu.