AKO VAS put ovog ljeta nanese u Istru, točnije u Pazin, u samom ćete centru grada sigurno primijetiti sladoledarnicu Ema, u kojoj se prodaju domaći sladoledi. Ako, pak, u Istru dođete na neki sajam, festival ili neku drugu gastronomsku manifestaciju, sladoledarnica Ema tamo će vas dočekati – na četiri kotača.
Andrej Kadić i njegova supruga prije tri su godine odlučili pokrenuti obiteljski posao - otvorili su poduzeće L.& A. sladka kuglica i sladoledarnica Ema, a sve je započelo kada su iz Kopra doselili u Istru. Pričali smo s Andrejem, a on nam je otkrio kakve sve sladolede nude i kako su odlučili da će sladoled, osim u sladoledarnici, prodavati i iz kamiončića.
"Naša priča sa sladoledom i vlastitom proizvodnjom krenula je s doseljenjem u Istru 2019. godine. Ideja se ostvarila dvije godine kasnije, a najveću smo podršku dobili od suprugine none kod koje smo došli stanovati", govori nam Andrej i dodaje da sladoledarnicu Ema čine tri osobe: on, njegova supruga i 20-mjesečna kći Ema, s kojom je njegova supruga još bila trudna kada su birali ime za sladoledarnicu.
Budući da su doselili iz Slovenije, odlučili su mali dio Slovenije ponijeti sa sobom, pa je tako "slatka" kuglica postala "sladka", onako kako bi se reklo na slovenskom. A cijelu ideju za sladoledarnicu duguju upravo svom prijatelju iz Slovenije, koji i sam na sličan način prodaje sladolede.
Iako su u Pazinu unajmili poslovni prostor za samu proizvodnju, Andrej nam kaže da su ih dragi ljudi iz Pazina ipak nagovorili na to da otvore sladoledarnicu u centru Pazina. No njihova je ideja od samog početka bila fokusirati se na mobilnu prodaju, odnosno prodavati svoje sladolede u kamiončiću.
"Naša prelijepa Istra ima mnogo pučkih fešta i sajmova i iako se po njima već nude sve vrste delicija, i onih slanih i onih slatkih, sladoleda i baš nema. Tako smo supruga i ja došli do ideje da bi nam ovakva vrsta prodaje mogla biti odskočna daska, a na kraju se pokazalo da je bila i puno više", otkriva Andrej.
Možda je to zbog sreće, možda zbog ljubavi prema poslu kojeg su odabrali, možda zbog kontakta s ljudima ili možda zbog svega navedenog, no danas, kaže nam Andrej, on i supruga žive svoj san.
Proizvode klasične mliječne sladolede, za koje sami pasteriziraju bazu i biraju okuse po svojim receptima. Osim klasičnih sladoleda, poput vanilije, čokolade i lješnjaka, u ponudi imaju i voćne sladolede sa stopostotnim udjelom voća, a oni su ujedno veganski i bez glutena. Andrej nam je otkrio koji okusi najbolje prolaze, ali i koji su njemu najdraži.
"Još uvijek većinom imamo klasike koji najbolje prolaze kod ljudi koji se teško odlučuju probati nešto novo - vanilija, lješnjak, čokolada, jagode... Ali malo-pomalo vidim da dolaze i novi, hrabri sladokusci koji baš vole probati nešto novo. Tako smo za Uskrs napravili sladoled od uskrsne pince, pa sladoled od koromača i tako dalje", kaže nam Andrej.
Njemu su, govori nam, najdraži voćni sladoledi, i to oni sezonski. Kad je sezona lubenica, tada u ponudi imaju sladoled od lubenice, kada je sezona dinja, tu je sladoled od dinje, a priznaje da mu je najdraži sladoled upravo onaj od smokve, koji je postao vrlo popularan.
"Jedan od okusa za koji naši sladokusci često pitaju je smokva. Opet moram zahvaliti našoj noni, koja je oko kuće posadila oko deset stabala smokva, i od kojih sada već treću godinu jedva čekamo napraviti smokvin sladoled. Moram priznati da je taj i meni omiljen", ističe Andrej.
Sladoled im je, kaže, prioritet u velikom djelu godine, ali budući da Hrvati još uvijek nemaju naviku sladoled jesti zimi, u ponudu su odlučili dodati belgijske vafle, kao i palačinke sa svim različitim dodatcima - od čokolade do sladoleda.
"U našoj će se ponudi svako toliko naći neki novi okus, za sve one hrabre i ekscentrične. A kada je u pitanju naše poslovanje, ne planiramo se širiti dalje", kaže nam Andrej i dodaje da će ostati pri jednoj sladoledarnici u Pazinu i jednom kamiončiću.
"Ostat ćemo malo, obiteljsko poduzeće koje čine tri osobe: mama, tata i malena Ema", zaključuje.