U PORTUGALSKOM gradu Viseu održano je prestižno natjecanje World Cheese Awards 2024./25. Ovogodišnje je natjecanje oborilo rekord s 4786 sireva iz 47 zemalja, koje je ocjenjivalo čak 240 sudaca iz 40 država, a prvo je mjesto zauzeo portugalski sir Queijo de Ovelha Amanteigado.
Ovaj meki sir od ovčjeg mlijeka proglašen je najboljim sirom na svijetu, a proizvodi ga mala tvrtka Quinta do Pomar sa svega 10 zaposlenika u Soalheiri. Među 14 finalista bila su četiri švicarska sira, tri iz Italije, dva iz Španjolske te po jedan iz Portugala, Brazila, SAD-a, Norveške i Njemačke.
1. Queijo de Ovelha Amanteigado (Portugal)
2. Tea Fondada (Švicarska)
Sirana Gligora ostvarila je izniman uspjeh osvojivši tri medalje - zlatnu medalju za Kolan sir odležan u vinskom moštu, srebrnu medalju za ekstra stari Paški sir te brončanu medalju za Žigljen sir odležan u komini višnje maraske.
Među sucima bili su stručnjaci poput tehnologa i ocjenjivača sira, chefova, novinara, kao i kupaca i trgovaca, a tijekom trostrukog procesa ocjenjivanja sirevi su analizirani prema strogim kriterijima: izgled, aroma, tekstura, osjećaj u ustima i okus. Svaki sir dobio je bodove koji su određivali hoće li osvojiti brončanu, srebrnu, zlatnu medalju ili ostati bez odličja.