Poznata vam je s TV-a? Marica Travarica o svom poslu iz snova i kako je tu dospjela

Foto: Privatni album/Shutterstock

AKO NETKO zna ponešto o ljekovitom bilju, onda je to Marija Ivičić iz Siska, ljudima poznatija kao Marica Travarica. Marija se već nekoliko godina bavi ljekovitim biljem – od njega pravi čajeve, kreme, razne tinkture, ulja i sirupe, a u razgovoru nam je otkrila kako je do toga došlo.

"U svijet ljekovitog bilja ušla sam uz svoju majku, ona je počela pa sam se i sama zarazila", rekla nam je Marija, koja sebe opisuje kao mladu i sposobnu ženu. Po struci je fotografkinja, a odnedavno je i majka tromjesečnog sinčića.

Inače, Marija je mnogima poznata i s televizije jer je sudjelovala u mnogim emisijama, poput Večere za 5 i Ljubav je na selu. Tada je još bila mlada travarica i u emisijama je uvijek pričala o svojim proizvodima, a danas je, kako stoji u opisu na njezinom Facebooku, ponosni samostalni travar.

@maricatravarica

 

♬ Love Tonight (David Guetta Remix) - Shouse

"O biljkama čovjek nikad ne može sve naučiti"

Mariju je majka odmalena svuda vodila sa sobom kako bi upoznala čari prirode, a kako je rasla, tako je i u njoj bujala želja za znanjem o prirodi. Ipak, priznala je da čovjek o biljkama uči dok je živ, ali i da se njoj "omaklo" pa je znala ubrati i otrovnu biljku.

"Budući da sam odmalena okružena ljekovitim biljem, učila sam uz svoje odrastanje, no znala sam iznenaditi mamu i nabrati joj ljekovito bilje, a na kraju bih nabrala nešto slično i otrovno, dakle kopiju biljke. Na to je mama bila jako ponosna", rekla nam je kroz šalu i dodala da je puno puta ubrala nešto što nije trebala, ali i da još uvijek uči i čita puno knjiga jer o biljkama čovjek nikad ne može sve naučiti.

@maricatravarica

 

♬ original sound - Adi Sose

Najdraža biljka joj je bijela imela jer je podsjeća na Božić i ljubav, a otkrila nam je i kako se bere i za što se sve koristi.

"Imela je nametnik na voćkama i drveću pa samim time kada otkinem njezinu zelenu kuglu, pomognem voćkama da se oporave, a onda pomognem i ljudima koji boluju od dijabetesa i visokog tlaka. Imelu se preporučuje brati u svibnju ili lipnju, tada je najljekovitija, no njezine bijele bobice su otrovne pa treba pripaziti", savjetovala je Marija.

Hrvatska je prekrivena ljekovitim biljem, u kulinarstvu je odlična kopriva

Budući da je proljeće sve bliže, pitali smo je koje je bilje u ožujku i travnju najrasprostranjenije u Hrvatskoj. Otkrila nam je da u to doba godine cvate bijeli sljez, koji je odličan za kašalj, ali i cikorija, od koje se proizvodi mnogima omiljeni napitak - Divka. Kako kaže, nekad davno naši su stari od korijena cikorije pravili "kavu" i pili je s mlijekom.

"Uz cikoriju ide i gavez, čiji korijen iskopam, osušim i od njega pravim tinkturu za zglobove i kosti, a odličan je kod ožiljaka i bora. Osim toga, tu je i glog, kao i iđirot, moj kralj među biljkama, koji je jako gorak, ali pomaže kod želučanih tegoba. Naša Hrvatska je prekrivena ljekovitim biljem, ono raste svuda i u svim uvjetima", zaključila je Marija.

@maricatravarica

 

♬ original sound - hairbyharleyy

Kada je u pitanju samoniklo bilje, Marija svima preporučuje da naberu jaglac (za salatu ili za čaj koji pomaže kod kašlja), ali i koprivu, koja raste cijele godine i čiji se list može koristiti u kulinarstvu, a može se piti i kao čaj. Kopriva je za branje najbolja od ožujka do svibnja, kad je mlada i sočna, a od nje se može napraviti svašta – juha od koprive, popečci od koprive i rižoto s koprivom samo su neke ideje.

"Ovu ljubav prema bilju ja vam ne mogu ni opisati ni dočarati, valjda se čovjek s tim rodi! Obožavam svoj posao i što pomažem ljudima, ponosna sam kad vidim znanje koje imam i rado ga dijelim s drugima, a najviše me veseli što se sve više ljudi okreće ljekovitom bilju", zaključila je Marija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.