Razgovarali smo s autoricom nevjerojatnog kolača u obliku šibenske katedrale

Foto: Instagram/yumpastryshop

IMALI smo priliku razgovarati s Antonijom Drezgom, inženjerkom cestovnog prometa koja je posao projektiranja cesta zamijenila stvaranjem prelijepih slastica. Antonia je u svijetu domaćeg slastičarstva postala prepoznatljivo ime, a Yum Pastry Shop, slastičarnica koju vodi u srcu Šibenika, na gastronomskoj mapi Krešimirovog grada brzo je zauzelo posebno mjesto.

Sve što zna naučila je sama

U svijetu slastičarstva Antonia se našla gotovo slučajno. Kao djevojčica voljela je pomagati mami i baki u kuhinji, govori nam, a nakon završetka fakulteta izrada slastica za prijatelje i obitelj povodom proslava i rođendana postala je uobičajena. Kroz te prve korake Antonia je shvatila da ima talent za slastičarstvo, ali, još važnije, otkrila je da je dok to radi jako opuštena i sretna.

Upravo ju je strast prema suvremenom slastičarstvu potaknula na samoobrazovanje. Sve što zna naučila je sama proučavanjem i eksperimentiranjem, objašnjava nam. Ubrzo je shvatila da je njezin hobi nešto što može pretvoriti u posao. Počela je eksperimentirati s okusima i oblicima te pisati vlastite recepte.

"Ideja za otvaranje vlastite slastičarnice krenula je nakon što sam se vratila iz Zagreba živjeti u rodni Šibenik. Htjela sam svojim sugrađanima ponuditi nešto novo i interesantno te proširiti gastronomsku ponudu našeg grada", ispričala nam je Antonia. 

Voli se igrati okusima i spajati nespojivo

Oduvijek je težila otvaranju vlastite slastičarnice, gdje bi mogla ostvariti sve svoje ideje. Yum je njen osobni projekt, plod dugogodišnje strasti i kreativnosti. Umjesto usporedbe s drugim slastičarnicama, Antonia se fokusira na vlastiti stil. Svaka slastica u Yumu je ručno izrađena od namirnica poput voćnih pirea, krema od orašastih plodova i drugih komponenti.

"Mala smo slastičarnica i zaista se trudimo da nam kvaliteta proizvoda uvijek bude na prvom mjestu. Volimo se igrati okusima i spajati nespojivo, a puno truda ulažemo i u sam izgled slastica", rekla nam je Antonia.

Njihov najpoznatiji desert Katedrala primjer je upravo te predanosti dizajnu i prezentaciji. Inspiriran šibenskom katedralom sv. Jakova, vrhunskim graditeljskim ostvarenjem 15. i 16. stoljeća koje je uvršteno u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa, ovaj desert prava je poslastica za oko. Kreativnost i mašta Antonije Drezge pretvorile su ovaj arhitektonski simbol grada Šibenika u slastan desert, koji oduševljava kako mještane, tako i turiste.

"Mislim da je katedrala naš najpoznatiji i najtraženiji desert. Naročito u vrijeme ljetne sezone velika je atrakcija među turistima. Posebna je ne samo po svom izgledu već i po okusu, kojim sam htjela spojiti nešto poznato i domaće. Okusi su namelaka od mliječne čokolade, biskvit od maslinovog ulja i pistacija, mousse od lavande i confit od šumskog voća. Inspiraciju za izradu tog deserta ne treba posebno naglašavati, mislim da je to dragulj našeg grada i da je zaslužio biti i jestiv", istaknula je Antonia.

Uvijek prvo smišlja okuse, a zatim izgled deserta

No Antonia i njezin tim ne prestaju s inovacijama. Na meniju se redovito pojavljuju nove slastice, inspirirane sezonom i svježim sastojcima, omogućujući gostima da uvijek imaju nešto novo za isprobati.

Pored Katedrale, stalna ponuda uključuje i slasticu u obliku šibenske kape, kao i šibenskog botuna. Šibenska kapa je desert koji nosi naziv po tradicionalnom dijelu šibenske narodne nošnje, dok je šibenski botun inspiriran karakterističnim ukrasom koji se nekoć koristio za zakopčavanje muških vezenih prsluka.

"U svaki desert je uloženo jako puno truda i rada, od same ideje do stvaranja okusa, i na kraju izgleda. Nekako uvijek prvo osmislim okus, a zatim izgled deserta", ispričala nam je Antonia i dodala da inspiraciju pronalazi u svakodnevnom životu, putovanjima i prirodi.

Prostor koji emitira toplinu doma

Osim stvaranja neodoljivih slastica, Antonia je sa svojim dečkom aktivno sudjelovala u stvaranju samog ambijenta slastičarnice. Njihov cilj bio je stvoriti prostor u shabby chic stilu koji emitira toplinu doma i poziva goste da se u njemu osjećaju opušteno i ugodno. Prostorom dominira velika vitrina u kojoj su izloženi deserti, stalno privlačeći poglede gostiju.

"Nemamo nazive ni jelovnik sa slasticama, već želimo da gosti sami uđu u prostor slastičarnice, vide dostupne slastice i izaberu ono što im se svidi i što im najviše odgovara", objasnila je Antonia.

Najveće postignuće Yum Pastry Shopa, prema Antoniji, jest upravo otvaranje slastičarnice i njihovo kontinuirano poslovanje već pet godina. Ponosna je na svoj put i što su uspjeli ostati prisutni i cijenjeni u svom gradu.

Što se tiče budućnosti, Antonia ističe da trenutno nemaju konkretnih planova. Žive i rade iz dana u dan, otvoreni su za nove prilike i izazove koje budućnost donosi. Možda će jednog dana otvoriti slastičarnice na novim lokacijama, no za sada ostaju fokusirani na svoju slastičarnicu u Šibeniku. Antonia je s nama podijelila svoj recept za čokoladne brownieje, koji možete pronaći na ovoj poveznici.