Salmonela je u najveću tvornicu čokolade na svijetu stigla iz Mađarske

Foto: Shutterstock

PRIJE desetak dana zaustavljena je proizvodnja u najvećoj tvornici čokolade na svijetu, koju švicarski div Barry Callebaut vodi u belgijskom gradu Wiezeu, nakon što je otkrivena kontaminacija salmonelom.

Kontaminirane sirovine koje su prisilile tvrtku da zaustavi proizvodnju čokolade u Belgiji došle su iz Mađarske, piše Food Safety News. Jedna od serija lecitina mađarskog proizvođača istovarena je u tvornici Wieze 25. lipnja. Barry Callebaut je potvrdio da je salmonela identificirana u lecitinskom sustavu tvornice i u uzorcima isporučenog materijala.

Lecitin se koristi u svim linijama za proizvodnju čokolade u Wiezeu pa je tvrtka odlučila zaustaviti linije i blokirati sve čokoladne proizvode proizvedene od 25. do 29. lipnja ove godine. Iz tvrtke su 1. srpnja potvrdili da, na temelju njihove interne istrage, nijedan zahvaćeni proizvod nije ušao u maloprodajni prehrambeni lanac. Tvrtka čokoladu nije izvozila izvan Europe, a još nije poznato kad će se vratiti u pogon.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.