SIGURNI smo da je većina vas za Uskrs kupila barem vezicu rotkvica, a mi smo ih na zagrebačkom Kvatriću pronašli po 1.50 eura za dvije vezice. Rado ih jedemo i mimo Uskrsa, a posebno zbog toga što su osvježavajuće i hrskave, pa odlično odgovaraju raznim salatama, uz domaći sir i vrhnje, pa i brzo ukiseljene kao dodatak avokado tostu, sendvičima i burgerima.
Kao povrće su prilično izdržljive kad je riječ o stajanju u hladnjaku, no postoji par trikova zbog kojih će potrajati što duže, a imamo i savjete uz koje nećete baciti ni komadić - bilo samog ploda ili lišća.
Raspakiravanje stvari s tržnice nekima je najuzbudljiviji dio dana (eto nas!), a nekima je gnjavaža. Ako ste u drugoj skupini, preporučit ćemo da ipak pregrmite ovaj dio i rotkvice ne ubacite u hladnjak zavezane elastičnom gumicom u najlonskoj vrećici u koju su vam ih zapakirali na štandu.
Općenito je držanje voća i povrća u plastičnim vrećicama prizivanje truljenja, pa ga držite ili u papirnatom škarniclu ili pak u posudama koje želite koristiti za čuvanje hrane u hladnjaku. Kod rotkvica će prvo propasti lišće, s obzirom na to da se radi o zeljastoj biljci s mekanim lišćem.
Upravo zato ga odmah odvojite, a crvene plodove operite od eventualne zemlje, pobrišite i spremite u hermetički zatvorenu posudu, pa vadite i sjeckajte po potrebi. A što s lišćem koje smo odvojili? Ni ne pomišljajte na kantu za smeće.
Iako se lišće rotkvica najčešće baca, to je prava šteta. Još smo davno kod ekološke aktivistice Marine Matijević našli ideju kako ga iskoristiti - ona ga voli ukomponirati u salatu s ostalim povrćem, začinjenu dresingom po želji. Marina voli ovaj s jogurtom, a nama je ipak najdraži dobri stari vinaigrette.
@ja.bolji.gradjanin ❗️❗️#hrananijeotpad Najnovije što čujem je da ljudi dijelove koji se „ne jedu“ ostavljaju u trgovini, kao to je nejestivo, zašto to onda platiti… i ne ovo nije rekla kazala, meni je direktno rečeno… Sasvim mi je jasna inflacija, ali to ostavljanje lišća je na toliko nivoa bizarno… I ovaj put pozivam na još dodatno osvještavanje o otpadu od hrane, 1/3 sveukupno proizvedene hrane se baca… Garantiram vam ako samo poklonite malo pažnje u kućanstvu, vidjet ćete instantno da hranu manje bacate, ili idealno ne bacate uopće… . . . . . #recept #kuhanje #salata #jaboljigradjanin ♬ Sail - AWOLNATION
>> Marina Matijević nam je pojasnila koje vrećice od čaja idu u biootpad, a koje ne
Osim salate, ovo lišće možete iskoristiti i za pesto, kao i niz drugih sličnih namirnica (ako vam, primjerice, rikula uvene u hladnjaku, nikako je ne bacajte, već obavezno iskoristite za pesto).
Kako najjednostavnije pripremiti pesto? Ono što vam je neophodno je štapni mikser ili blender, a od sastojaka uvijek trebate imati pet glavnih komponenti. To su lišće, orašasti plodovi, ulje, češnjak i tvrdi sir.
Tako u ovom slučaju slobodno kombinirajte lišće rotkvica, bilo koje orašaste plodove - pinjole, orahe, čak i sjemenke suncokreta - maslinovo ulje, svježi sitno sjeckani češnjak i ribani tvrdi sir koji vam je pri ruci. Dakako, posolite i popaprite svoj domaći pesto po ukusu.
>> Ljuske jaja mogu se iskoristiti kao gnojivo za razne biljke, evo kako
>> Zero waste lekcija: Nemojte baciti iscijeđene polovice limuna, ovako ih iskoristite