Srednjovjekovna krčma u Pragu otvorena je od 1375., posjetili smo ju

Foto: Facebook/U krále Brabantského v Praze

ZAMISLITE da na trenutak uronite u srednji vijek. Nađete se u krčmi kakvu ste do tada viđali samo u serijama i filmovima - pred vama su prljavi stolovi, neobazrivi konobari, svjetlo je prigušeno jer gore samo svijeće i sve je prepuno voska. Na zidovima je hrpa lubanja, a u pozadini se čuje glazba kakva se slušala prije nekoliko stoljeća.

Iako na prvu zvuči kao kulisa za neki horor film, ovo je stvarno mjesto, a nalazi se u samom srcu Praga i mi smo ga posjetili. Srednjovjekovna krčma U Krále Brabantského smjestila se na adresi Malá Strana, Thunovská 15, a posjetiteljima nudi ono što nijedan drugi pub, krčma ili restoran ne mogu ponuditi - potpuno autentičan srednjovjekovni doživljaj.

Otvorena je od 1375. godine

Ova krčma jedna je od najstarijih u Pragu i smještena je u najatraktivnijem dijelu "Kraljevskog puta", neposredno ispod Praškog dvorca. Mnogi mitovi i legende vezani su za ovaj pub, u kojemu su pili svi - alkemičari cara Rudolfa II., poznati češki novelist Jaroslav Hašek, pisac Karel Čapek pa i nevjerojatni Mozart.

Od davne 1375. godine, kada je otvorena, ovamo su dolazili kraljevi i krijumčari. Priča se da su češki kraljevi koristili tajne prolaze kako bi došli ovdje, napili se i zaboravili na svoje probleme oko Češke. A danas, nekoliko stoljeća kasnije, to je mjesto u kojemu ćete na trenutak zaboraviti da živite u 21. stoljeću i osjetiti dašak srednjovjekovne atmosfere.

Neobazrivi konobari, prljavi stolovi, pivo koje se prolijeva

Kada smo ušli u ovu krčmu, ostali smo očarani interijerom - sve je nevjerojatno mračno, a jedino svjetlo dolazi od svijeća zapaljenih na stolovima. Sve je puno kostura i lubanja, a stolovi i klupe izgledaju kao da nisu mijenjani od 1375. godine. Sjeli smo za prvi slobodan stol, a do nas je došao konobar odjeven u dronjke kakvi su se nosili u 14. stoljeću i na stol bacio meni. 

Naručili smo njihovo domaće tamno pivo budući da smo ranije već jeli, a nekoliko trenutaka kasnije, taj isti konobar nekako je uspio zgrabiti svih pet krigli, došao je do našeg stola i zalupio kriglama po njemu, toliko silno da se pivo prolilo po već prljavom stolu. Bez riječi je otišao i vratio se s računom, kojeg je nožem pričvrstio za naš stol, i ostavio nam malu lubanju.

Netko će reći - kakva je to posluga? No, tako se to radilo u srednjem vijeku i moramo priznati da je zaista jedinstveno iskustvo. A, vjerujemo da je još bolje ako se u ovoj krčmi nađete na dane kada organizatori pripreme pravi srednjovjekovni spektakl.

Srednjovjekovna gozba s glazbom, plesom i predstavom žonglera

Stolni plesači, srednjovjekovna glazba uz live bend, žongleri koji se igraju s vatrom, mačevaoci, srednjovjekovni specijaliteti spremljeni na vatri koji se jedu golim rukama - sve to doživjet ćete na posebnom srednjovjekovnom showu koji se u ovoj krčmi održava od utorka do nedjelje od 19 do 22 sata.

Za show ćete morati izdvojiti nešto manje od 10 eura po osobi, a ako ste raspoloženi za "all inclusive" paket s jelom u tri slijeda i neograničenom količinom pića, za to ćete morati izdvojiti 60-ak eura po osobi. Ako, pak, dođete samo na večeru, glavna jela kreću se od 12 do 26 eura, uključujući i neka tipična češka jela poput gulaša, a cijene piva su između 2 i 4 eura.

Zaključak? Ova nas je krčma toliko oduševila da smo ju posjetili čak dva puta. U moru jednakih pubova, kafića i restorana, ovo mjesto u Pragu nudi nešto jedinstveno, nešto što se ne viđa svaki dan i upravo je zato toliko posebno. Hoćemo li se vratiti? Definitivno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.