Suzana je u Splitu otvorila gluten free fast food: "Cijela priča je balkanski đir"

Foto: Suzana Sab

GLUTEN se nalazi praktički u svemu. Možda nikad niste razmišljali o tome jer ne morate, ali zamislite da hodate gradom i želite pojesti nešto na brzinu, a da bude bez glutena. Većina pekarnica otpada, komad pizze u obližnjem pizza cutu isto tako, sendviči, krekeri, bruskete ili slani štapići, grisini iz trgovine - ništa od toga ne smijete jesti. Palačinke, kolači, burek, croissanti, pa i pohano meso, jogurt sa žitaricama ili noodlesi, sve je to hrana u kojoj većina ljudi uživa bez razmišljanja, no postoji dio ljudi kojima gluten jako smeta i ne smiju pojesti ni zalogaj od sve ove hrane koju smo nabrojali.

Sigurno ste već čuli za celijakiju ili glutensku enteropatiju. Radi se o poremećaju koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena - bjelančevine pšenice, ječma i raži, moguće i zobi. Jedna je od najčešćih kroničnih gastroenteroloških bolesti s kojom se bori i Suzana Sab koja je stvar uzela u svoje ruke i sada ne samo da sama uživa u hrani bez glutena bez da se osjeća ograničeno, već i razvija recepte i snima videe u kojima svojim pratiteljima na Instagramu svakodnevno daje savjete i upute kako s brašnom bez glutena koje zna biti malo tricky za hendlanje, pogotovo ako niste na ti ni s običnim, napraviti fina i vizualno privlačna jela.

Netolerancija na gluten je ozbiljan i težak problem

"Gluten ne jedem iz zdravstvenih razloga. U mom slučaju najmanje skrivene količine glutena odmah izazivaju probavne probleme. Reakcije i tegobe na gluten se razlikuju od osobe do osobe. Uz autoimunu bolest celijakiju, gdje oboljelima gluten razara organizam iznutra uz različito manifestiranje, postoji još alergija na gluten, alergija na pšenicu, kožna celijakija te druge bolesti koje pogoršavaju zdravstveno stanje konzumiranjem glutena", govori nam Suzana.

Proizvodi bez glutena sve su dostupniji

Kako smo na početku spomenuli, gluten se pojavljuje u mnogim proizvodima i jelima koja jedemo svakodnevno. Prije tek par godina proizvode bez glutena je bilo stvarno teško naći, ali sve su dostupniji i sigurno ste ih vidjeli u trgovinama. Suzana nam kaže kako to olakšava kupovinu osobama koje ne smiju unositi gluten, ali i da je potrebno sve provjeriti dvaput.

"Dolaskom velikih trgovačkih lanaca i njihovih robnih marki, potrošačima su bezglutenski proizvodi postali lakše dostupni. Gluten je posvuda pa se proizvod bez glutena označava, primjerice, znakom prekrižena pšenica ili natpisom 'bez glutena'. Najčešći primjer koji spominjem ljudima manje upoznatima s tim je da se rifuzno meso ili rezani proizvodi na mesoreznici ne smatraju bezglutenskim namirnicama. Nenamjerno, na primjer, panirani proizvodi ili kruh mogu ostaviti oku nevidljive tragove glutena i to više nije proizvod bez glutena iako je možda na početku bio. Uvijek treba sve provjeravati", objašnjava.

Ovi proizvodi su barem pet puta skuplji

"Cijena bezglutenskih proizvoda je užasno visoka. I to mogu reći bez pretjerivanja. Ako uzmete najlošiju tjesteninu i usporedite s bezglutenskom u istoj kategoriji, dobijete razliku od peterostruko više cijene. Na brašno bez glutena za kruh na policama trgovinama trenutno ide PDV od 25%,, što je žalosno. Cijena je oko 40 kuna za jedan kilogram", kaže Suzana.

Koliko je bezglutenska prehrana zapravo komplicirana govori činjenica kako posuđe za pripremu mora biti novo i jela bi trebala biti pripremljena u posebnoj pećnici koja je namijenjena samo za takvu prehranu. 

"Nije lako, nažalost, ali zdravlje ovisi o tome i tu nema kompromisa. Najčešće se iz solidarnosti cijela obitelj prebaci na ovu skupu prehranu", govori.

Osim sastavom, bezglutensko brašno se razlikuje i načinom korištenja pri izradi kruha, tijesta i kolača: "Od proizvođača do proizvođača razlikuje se sastav i ponuda. Danas imate brašno bez glutena za kruh, za kolače, za kreme i umake, za crna peciva i slično. Priprema s njima nije teška, samo drugačija i potrebno je vrijeme za prilagodbu."

Suzana je nedavno otvorila svoj gluten free lokal

Osim što dijeli recepte i savjete kako koristiti brašno bez glutena, Suzana je nedavno u Splitu (Sinjska ulica 7a) otvorila i restoran brze hrane s bezglutenskom ponudom, pod imenom SALT - Gluten Free House.

"Kad sam radila istraživanje, kupci su htjeli fast food prije nego pekarnicu. Tako sam se odlučila za grill s balkanskom ponudom hrane, samo bez glutena i kontaminacije glutenom. U izradi recepture pomogla mi je pekarka koja je doradila moje dotadašnje recepte. Cijela priča je balkanski đir", objašnjava nam Suzana.

Prvotno je peciva, kruh i pite koje je pekla dijelila besplatno po gradu, no nastala je velika potražnja i odlučila je da je vrijeme da se baci u posao: "To se brzo pročulo. Cijela ta priča ljude je motivirala da me zaista, ali zaista podrže u ovoj priči. Sve to zajedno je priča iz Salta", zadovoljna je Suzana. 

Kruh i tijesto prave po noći, a grilaju po danu: "Pravimo ćevape, piletinu, kobasice, hamburgere, sendviče, pizze, a imamo nešto i slatko. Drugačije je, ali širokoj masi ne smeta. Većina naših kupaca i ne primjećuje natpis 'bez glutena'. Zahvalni su što je sve domaće, a onima na bezglutenskoj prehrani bez kontaminacije glutenom znači sve", zaključuje.

Suzana nam je dala i nekoliko zanimljivih recepata za kruh, peciva i snackove bez glutena. 

Bezglutenski uštipci

Hrskavi i prozračni uštipci idu uz sve, a koliko god su fini oni klasični, s glutenom, ovi bezglutenski će vam biti odlična zamjena kojoj ništa ne nedostaje. Recept je OVDJE

Crni kruh bez glutena

Napravite domaći crni kruh koji je iznutra mekan, a izvana hrskav. Možete mu dodati sjemenke po izboru. Znamo kako se teško suzdržati da ga ne režete vrućeg, no kada ga ispečete, ostavite da se ohladi jer će vam tako biti lakše rezati. Recept možete naći OVDJE

Štruce bez glutena

Osim kruha bez glutena, možete pripremiti i male štruce, peciva ili kako god ih zvali. Možete od njih raditi sendviče, a možete ih i poslužiti uz ručak umjesto kruha. Recept je OVDJE

Slagani kvasni burek

Suzana nam je dala dva recepta za burek bez glutena, a prvi je za slagani kvasni burek koji je punjen mljevenim mesom i tikvicama. Recept pogledajte OVDJE

Burek s krumpirom bez glutena

Ako ipak više volite burek (ili pitu) s krumpirom, a ne mesom, dobili smo recept i za to. Recept za motani burek s nadjevom od krumpira je OVDJE.

Chicken nuggets bez glutena

Osim za kruh i peciva, dobili smo i jedan recept za pileće krokete bez glutena, OVDJE je.