Tetovirani avokado za spas planeta - ovako to radi britanski lanac supermarketa

Foto: Tesco/PA

BRITANSKI lanac supermarketa Tesco ulazi u novu rundu bitke protiv zagađenja okoliša, i to uporabom lasera za urezivanje informacija o proizvodu na nekim od svojih avokada kako bi izbjegao korištenje naljepnica s bar kodom. Ovo je tek proba koja bi trebala smanjiti plastični otpad.

Laseri uklanjaju tanak sloj gornjeg sloja kože avokada ostavljajući svojevrsnu tetovažu, koja prikazuje informacije za kupce, ali i blagajnike, poput veličine ili sorte voća. Pohvalno, Tesco cilja na nultu neto emisiju ugljika do 2050. godine u cijelom svom poslovanju, zajedno s emisijama koje stvaraju proizvodi koje prodaje i opskrbni lanac.

Zanimljivo, upravo je avokado jedna od namirnica s najvećim ugljičnim otiskom pa im je filozofija malo klimava.

Potpuno micanje plastičnih naljepnica na plodovima avokada koji prodaju uštedjelo bi gotovo milijun plastičnih naljepnica godišnje. Tesco također želi zamijeniti plastičnu ambalažu za dvije svoje najpopularnije vrste avokada iz ponude i prijeći na kartonsku ambalažu koju je lakše reciklirati.

Nadamo se da će ovako nešto uskoro doći i kod nas (kao zamjena plastičnim mrežicama), ako do tada u potpunosti ne odbacimo avokado.

>> Avokado vam često pocrni? Donosimo rješenje kako da ostane svjež

A zašto sve više ljudi odbacuje avokado?

Avokado je posljednjih nekoliko godina pravi hit u svijetu - iako je ovo tropsko voće iz prašuma Srednje i Južne Amerike već stoljećima dio tamošnjih kuhinja, tek je u ovom desetljeću postalo popularno diljem svijeta, no čini se da mu popularnost u zadnje vrijeme sve više opada, pa više svjetskih restorana traži alternative avokadu u drugim namirnicama ili ga napušta u potpunosti (npr. hrvatski Boogie Lab).

Razlog tomu je što avokado ima ogroman ugljični otisak, za rast biljke je potrebno 320 litara vode (oko 70 litara po plodu), a globalna potražnja je tolika da postaje nedostupan za lokalno stanovništvo u područjima u kojima se uzgaja.

>> Sve više ljudi odbacuje avokado, ovo je razlog

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.