Tržnice i trgovine su pune dinja. Evo kako prepoznati zrelu i najlakše je očistiti

Foto: Index

DINJE su, uz lubenicu i sve slatke bobice, još jedno ljetno voće koje jedemo skoro svaki dan. Sezona dozrijevanja kod nas je od lipnja do kolovoza, a kupiti ih možete na tržnicama i u trgovinama. Na tržnicama je cijena 10 do 20 kuna po kilogramu, a u trgovinama smo ih našli već od 5 kn/kg.

Pri kupnji dinje pripazite na peteljku oko koje se mogu stvarati kapljice, što je znak da je dinja ubrana prerano. Kod zrele dinje peteljka se lako skida, na čijem mjestu ostaje udubljenje, dok druga strana dinje mora biti mirisna i lagano elastična na dodir. Izbjegavajte dinje koje imaju mekane dijelove ili tamna oštećenja.

Kod nas se prodaju dvije vrste

Dinje honeydew imaju blijedo zeleno ili bijelo meso i dozrijevanjem postaju prepune šećera zbog kojega mogu postati ljepljive. Za razliku od meke strukture lubenice ili okusa obične dinje, meso dinje Honeydew je svježe i pomalo hrskavo.

Poznatija nam je ipak narančasta dinja - cantaluope, a najvjerojatnije je dobila ime prema talijanskoj provinciji Cantalupo, odakle se proširila u Europu. Dobra cantaluope dinja mora imati snažno izražen tropski miris, a njezino sočno, mekano meso najbolje je kada je na rubu prezrelosti.

Kako je najlakše očistiti?

Vjerujemo da imate svoj način, no nama je najlakše očistiti dinju tako da je prepolovimo, a onda koštice i taj vodeni, končasti unutarnji dio izvadimo žlicom. Kad je dinja zrela, za to vam treba ravno 10 sekundi. Zatim je uzdužno narežemo na kriške (od jedne polovice 6 do 8 kriški, ovisno o veličini same dinje), pa nožem ogulimo koru.

Narezanu čuvajte u hladnjaku

Inače, cijelu dinju čuvajte 2 do 3 dana na sobnoj temperaturi kako bi potpuno dozrela (ako još ima zelenkastih dijelova po kori), a zatim je možete čuvati u hladnjaku još pet dana. Narezanu dinju čuvajte u hladnjaku do dva dana u zatvorenoj posudi jer njezin miris može prijeći na drugu hranu koju čuvate u hladnjaku.

Jednako se dobro slaže sa slatkim, ali i sa slanim kombinacijama - klasični primjer je dinja poslužena s pršutom. Od nje možete napraviti sorbet, dodati je voćnoj salati ili salatama s piletinom, no najbrže od svega je narezati je na kockice i prije posluživanja dobro ohladiti. U nastavku su dva recepta - za sorbet i slatku voćnu salatu s mentom i medom.

Sorbet od dinje

Dinja sa svježom mentom i borovnicama

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.