LIMUN je čest sastojak u kuhinji - koristi se u mnogim jelima za dodavanje svježine ili kiselosti ili samo kao ukras. Cijeđeni limun često dodajemo u čaj, od njega pravimo preljev za salate, dodajemo ga u mnoge deserte, a ono što nam od njega ostaje je iscijeđena kora.
U većini slučajeva ne znamo što bismo s njom pa ju jednostavno bacimo, ali što kada biste te korice limuna, umjesto da ih bacite, mogli prenamijeniti u nešto posebno? Na taj ćete način smanjiti prekomjerno stvaranje otpada u kuhinji, a rezultat će biti nešto zaista fino.
Iscijeđene korice limuna možete vrlo jednostavno pretvoriti u fini pire od limuna. Samo ih ubacite u lonac, pirjajte ih dok ne omekšaju, izmiksajte ih, a na kraju ćete dobiti pire koji možete uključiti u brojna jela.
Kako iscijeđene polovice limuna pretvoriti u pire?
Ako preferirate slatku verziju, iscijeđene polovice limuna pomiješajte sa šećerom (dvije žlice šećera na jednu polovicu limuna). Za slaniju verziju, pomiješajte ih s češnjakom, soli ili začinskim biljem, a zatim ih lagano propirjajte i izblendajte.
Kremasti pire od limuna vrlo je svestran i možete ga dodati mnogim jelima - od slatkog pirea napravite kolač od limuna ili lemon curd, a slani pire iskoristite za marinade, kao preljev za salate ili umak. Možete ga koristiti kao zamjenu za limunov sok i limunovu koricu uz pečenu piletinu ili razna jela od tjestenine.
Što još možete s iscijeđenim polovicama limuna?
Od iscijeđenih korica limuna možete napraviti i sok. Jednostavno ih narežite na manje komadiće, stavite ih u lonac, podlijte s malo vode i kuhajte. Nakon što zavre, pustite da se limunada ohladi pa ju procijedite i poslužite. Kuhanu koru limuna zatim možete pomiješati s maslinovim uljem, soli, češnjakom i začinima po želji, a zatim ju dodati u sendviče i salate ili ju izblendati i od nje dobiti pire.
@spicymoustache Stop throwing away your squeezed organic lemons and use them in these 3 creative recipes. 🍋PRESERVED LEMON PEEL •6-8 x lemon leftover peel •6 tbsp x olive oil •4 tbsp x salt •water for boiling •2 cloves of garlic •herbs or other spices 🥣STEP BY STEP -cut the lemon peels in small bits at least 10 times each half a lemon. -in a pan cover the lemon peel with water and boil fir 20 min or until the skin is tender -drain the water in to a bowl , add the water to a bottle and keep it for a lemonade or iced tea and let the cooked peel cool. -once cooled mix in the salt, olive oil , garlic and your choice of herbs , give it a stir and store in to an airtight container in the fridge up to 2 weeks. -you can add it to sandwiches, salad , blend in to a paste and make a vinaigrette just get creative . 🍋🍹LEMONADE The leftover water from boiled lemons is great to have as is or with some honey,in iced tea , or have it hot in the morning with some ginger to help you hit and activate the good bacteria or simply make a lemonade adding some sugar. 🍋🍃🌸TEA BLEND •herbs -thyme,mint,sage and lemon balm •flowers- violas •lemon peels leftover 🥣STEP BY STEP -cut the lemon peels in to very thin stripes -add all the herbs and lemon stripes to a dehydrator for 3 hours at 40 degrees or until completely dry -store in an airtight container for up to a year -serve with hot water infuse for 4 minutes -it’s a great boost fir the body especially in the morning , we like to infuse it fir longer and use the herbs 2 times fir the tea. #fyp #foryoupage #contentcreator #lemon #lemonade #zerowaste #zerowastefood #homemadefood #zerowasteliving #easyrecipe #sustainability #healthyfood #recipe #asmrfood ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono - moshimo sound design
Osim toga, koricu limuna možete narezati na tanko, osušiti i od nje napraviti mješavinu za čaj, zajedno s nekim drugim začinskim biljem, poput metvice, kadulje ili timijana. Sve to dobro osušite, pomiješajte i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi, a kada dođe vrijeme za čaj, polijte vrućom vodom i nakon četiri minute ocijedite.