ZIMA je pravo vrijeme za uživanje u toplim, zasitnim i pravim domaćim jelima koja se rade već generacijama. Takva su se jela često radila na selima, pa su stoga i jeftinija, što nije loše za prosinac koji je ionako poznat kao mjesec u kojemu se najviše troši.
Namirnice kojima je sezona su krumpir, kupus, mahunarke - hranjive i vitaminima bogate namirnice od kojih se rade ukusna i zasitna jela. Niže pogledajte koja su nam omiljena i koja najčešće radimo u ovo vrijeme, a slobodno podijelite i neke svoje klasike koje najviše volite.
1. Varivo od svježeg kupusa
Jednostavno varivo od kupusa koje se radi od svega nekoliko jednostavnih sastojaka poput luka, mrkve, naravno - kupusa, i po želji suhog mesa ili kobasica. Idealno jelo za skuhati za više dana, a radimo ga prema ovom receptu.
2. Prisiljeno zelje
Još jedan recept s kupusom koji se trudimo konzumirati što više, a i ovo nam je jelo jedno od omiljenih. Jednostavno se radi - kupus se pirja sve dok ne omekša, pa se dodaje pasirana rajčica, šećer i začini. Mnogi ovo jelo rade s mesom, poput sitno sjeckane slanine ili kobasica. Evo recepta.
3. Tjestenina s kupusom
Ovo jelo možemo zvati i krpice sa zeljem, a radi se o starinskom jelu od tri sastojka - trebat će vam svinjska mast, kupus i tjestenina. Naravno, možete po želji možete popržiti i neko suho meso. Imamo dobar starinski recept, a nalazi se ovdje.
4. Cicvara
Cicvara je jelo naših baka, zasitno je, a priprema se brzo. Trebat će vam mlijeko, svježi sir, kukuruzno brašno i svinjska mast. S vremena na vrijeme ga radimo za večeru i baš uživamo u njemu, i to prema ovom receptu.
5. Beli žganci
Starinsko jelo prabaka i baka - seosko jelo s krumpirom i brašnom koje predstavlja "raskoš seoske kuhinje". Brzo je gotovo, a recept je iz kuharice Turopoljska tradicionalna jela. Pronađite ga ovdje.