SALENJACI, kolači koje su snaše tradicionalno pripremale za vrijeme svinjokolje u Slavoniji, danas su pomalo pali u zaborav. U rijetkim se domaćinstvima i dalje rade po onom starinskom receptu koji uključuje svinjsko salo (iako su popularni i oni bez sala, takozvani "lažni salenjaci"), a zbog njihovog tijesta često ih zovu i "hrvatskim kroasanima".
Rade se od domaćeg tijesta, koje se preklapa i do pet puta, a koje se zatim puni domaćim pekmezom po želji, najčešće onim od šljiva, a glavni sastojak upravo je svinjsko salo, kojeg najviše ima za vrijeme kolinja. Najukusniji su upravo dok su još topli, posipani šećerom u prahu, pa mnoge podsjećaju i na djetinjstvo.
Potrebni sastojci
Recept za starinske salenjake iz 1916. godine možete pronaći ovdje, a od sastojaka će vam trebati:
- glatko i oštro brašno
- jaja
- kvasac
- mlijeko
- sol
- svinjsko salo
- pekmez od šljiva.
Kako ih pripremiti
Očišćeno salo pomiješajte s brašnom pa između dva masna papira oblikujte kvadrat i ostavite sa strane dok pripremate tijesto. Kvasac razmrvite pa prelijte toplim mlijekom, neka se zapjeni. Pomiješajte s ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto. Razvaljajte tijesto odmah (bez dizanja) pa na sredinu stavite sloj od sala.
Preklopite da prekrijete salo i razvaljajte. Ostavite 15 minuta. Opet razvaljajte i preklopite da dobijete slojeve. Ponovite to, uz dizanje od 15 minuta između valjanja, 4 do 5 puta. Razvaljajte na pola centimetra debljine i režite kvadrate. Na sredinu svakog stavite žličicu pekmeza. Preklopite tako da dobijete pravokutni ili oblik trokuta.
U nauljen ili masnim papirom obložen lim za pečenje stavljajte salenjake i pecite na 200 stupnjeva oko 25 minuta (to ovisi o tome koliko su veliki). Pečene posipajte šećerom u prahu i poslužite.