Gdje su danas pobjednici hrvatskog MasterChefa?

Foto: Instagram/Petar Glebov/PIXSELL/Prva gimnazija

Ovog je tjedna počela nova, sedma sezona MasterChefa, a mi smo se tim povodom prisjetili prijašnjih pobjednika showa i provjerili gdje su danas.

Šime Sušić

Šimu je u show prijavila prijateljica, a on je nakon proglašenja pobjednika skromno izjavio da se osjeća kao amater među ostalim kandidatima. Poširana riba poslužena sa šparogama, aromatiziranim inćunima i čilijem koju je pripremao u finalu bila je njegovo najbolje jelo u showu. Nagradu od 200 tisuća kuna najavio je da će uložiti u operaciju koljena jer opet želi trčati. Premda su mnogi gledatelji očekivali da će se zaposliti u nekom od poznatih hrvatskih restorana, Šimina sudbina bila je nešto drugačija.

Nakon što se na dulje vrijeme povukao s gastronomske scene, Zagrepčanin čiji su roditelji iz Dalmacije, posvetio se maratonima te predavanju geografije u zagrebačkoj srednjoj školi, a svoju strast prema kuhanju prenosi i učenicima.

"Ne prođe sat geografije ili povijesti a da ne spomenem neku hranu. Štoviše, na nekim satovima, pogotovo u trećem razredu, kada radimo zemlje svijeta, onda obavezno i kuhamo. Primjerice, radi se Amerika i ono što svi vežu uz Ameriku je - hamburger. On sam po sebi asocira na junk food, što je zapravo nepravedno. Hamburger se može napraviti od kvalitetnih i dobrih namirnica, a ne od loših. Odeš s djecom na Dolac i onda im kažeš da se hamburger, recimo, može napraviti od mljevenog ramsteka, što je kvalitetno meso. Da mogu napraviti svoj kečap, napraviti svoje priloge, kupiti kvalitetno pecivo, da je pecivo jako bitno, da je bitno košta li tri ili sedam kuna. Onda je to puno bolje", rekao je Šime u jednom intervjuu.

Putuje kad god može, a okušao se i u veslanju kajakom do svih 47 naseljenih hrvatskih otoka. Napisao je i knjigu Alka 75 - kuharica u ravnoteži, s planom prehrane za kvalitetniji život i jači imunitet. 

Nikola Lesar

Tada 22-godišnji Čakovčanin publiku je osvojio jednostavnošću i srdačnošću u drugoj sezoni showa, a kulinarska umješnost omogućila mu je da se pridruži na godinu dana Dini Galvagnu u njegovu tada novootvorenom restoranu Peta četvrtina. Nikola je nakon toga odlučio provesti 200 dana putujući Azijom, gdje je obišao Vijetnam, Kambodžu, Nepal, Tajland, Kinu i Indiju. Na kraju se vratio u Tajland i upisao kulinarsku akademiju LeCordon Bleu Bangkok.

Po završetku akademije zaposlio se u poznatom tajlandskom restoranu u Bangkoku, The Never Ending Summer. Nakon toga je u Tajlandu otvorio restoran Rustic Eatery & Bar. Učinilo mu se to puno jednostavnijim mjestom za pokretanje restorana jer nema toliko ograničenja koliko ih ima u Hrvatskoj. Na akademiji je upoznao i današnju djevojku, koja je završila francusko slastičarstvo i sada je šefica slatke kuhinje u njihovu restoranu.

MasterChef mu nije bio posljednje televizijsko iskustvo. U Tajlandu se Nikola natjecao u još jednoj kulinarskoj emisiji naziva Iron Chef Thailand, a u show je došao na poziv jednog od glavnih sudaca MasterChefa Thailand, nakon što je čuo pohvale za njegov restoran Rustic Eatery & Bar u Phuketu. U međuvremenu je, unatoč pandemiji, u srpnju prošle godine otvorio dva nova restorana.

Za njega povratak u Hrvatsku nije opcija.

"Da mi je netko rekao doma: 'Radi koliko možeš, mi ćemo ti dati podršku', ostao bih tamo. U Hrvatskoj se gleda na staž, a ne kvalitetu i sposobnosti osobe i to je vrlo tužno. To je najveći problem ne samo u ovoj profesiji već u cijeloj državi. Na Tajlandu su mi nudili posao i prije nego sam završio školu, nikad mi se ovdje nije dogodilo da sam bez posla. U Hrvatskoj ako nemaš barem 40 godina nitko te ne shvaća ozbiljno, moraš ljude vući za rukav, moliti i objašnjavati tko si i što sve možeš, no ni to baš ne pomaže. Moj brat je jedno vrijeme radio na Tajlandu kao bartender, no zbog situacije s koronavirusom morao se vratiti kući u Hrvatsku. Jedva čeka da se otvore granice i da se vrati na Tajland. Za mene povratak u Hrvatsku također nije opcija", pojasnio je.

Uz restorane, otvorio je i agenciju za savjetovanje Food mafia.

Iva Pehar

Prva žena koja se u Hrvatskoj okitila titulom MasterChefa u show je, kako je svojedobno izjavila, ušla samo zato što joj je bilo dosadno i tek na nagovor prijatelja. Nakon toga je talentiranu Makaranku bilo moguće pratiti u IN Magazinu, gdje je također kuhala. Masterchef joj je otvorio vrata svjetskih kuhinja, onih u Dubaiju, Dohi i Meksiku, a kuhala je i za poznate svjetske chefove.

"Ono što mogu reći, nakon MasterChefa je zaista to iskustvo donijelo jako puno pozitivnih stvari u poslu i u napredovanju jer takve neke stvari te mogu samo ispuniti puno više i intelektualno i kao osobu i jednostavno možete shvatiti da ste samo vi ograničenje u svojim nekim ostvarenjima", rekla je za IN Magazin. "Ono što bih izdvojila je projekt u Dohi u kojem sam surađivala sa svojim mentorom Andrejem Barbierijem koji me pozvao da idem s njim kreirati novu kartu menija za jedan restoran. On je bio zadužen za slani dio karte, a mene je zadužio za slastice jer zna da je to moja strast i ljubav."

Nakon toga se vratila struci, dizajnu i još uvijek radi kao art direktorica tvrtke ICDO u Beču, u kojoj je zadužena za brendiranje te uređuje privatne i poslovne interijere i sudjeluje u raznim gastro projektima. Pokrenula je još jedan biznis - vodi svoj paintball centar.

Od 100 tisuća kuna nagrade za pobjedu Iva je pomogla nekim dragim ljudima, kupila si psića, a paintball centar pokrenula je novcem zarađenim od plaće. Lani je postala majka.

Ivan Temšić

Pobjedu Ivana Temšića u četvrtoj sezoni MasterChefa obilježio je skandal. Naime, nedugo nakon pobjede, društvenim mrežama proširila se snimka na kojoj se čini da konzumira nepoznati bijeli prah.

"Kroz kuhanje, ali i život, vodim se istim konceptom: učenjem iz grešaka. Njih sam napravio mnogo i iz svake sam izvukao životnu pouku. Radio sam stvari koje nisu na diku i ponos, ali drago mi je što sam kroz njih prošao jer su me definirale u osobu koja sam trenutno. Najviše štete sam napravio sebi i svojoj okolini i zbog toga žalim, ali prošlost je prošlost i tamo bi trebala i ostati. Svjestan sam svojih postupaka iz prošlosti koji su bili nepotrebni, ali smatram da me svaki od njih ojačao i opametio. Kuhinja je uvelike doprinijela odmicanju od toksične okoline u kojoj sam se nalazio, a zahvaljujući volji, želji, ambicioznosti i snazi, pokazao sam svoje afinitete i staloženost", rekao je tad za Index.

Danas je vlasnik restorana u Splitu koji je nazvao eVala 1903 i u kojem je i chef. 

Maja Šabić

Maja Šabić pobjednica je pete sezone MasterChefa. Ona je u Pulu odnijela 200 tisuća kuna novčane nagrade. 

"Nisam još isplanirala na što ću potrošiti nagradu, jedan dio ću sigurno potrošiti na dodatne edukacije. Vjerojatno ću i počastiti djecu i sebe nekim putovanjem, da malo napunimo baterije i podružimo se. Nije još bila velika fešta jer sam morala čuvati tajnu, ali bit će, sigurno. Proslavit ću s obitelji i prijateljima", rekla nam je nakon pobjede

Tad se nadala i da će otvoriti svoju slastičarnicu, što se i ostvarilo jer danas pod imenom xoxo.by.maja radi slastice za sve prigode.

Luka Veić

Najmlađi pobjednik MasterChefa u Hrvatskoj bio je 19-godišnji Luka Veić.

"Jedan dio nagrade ću potrošiti na putovanje u Afriku, a drugi dio će ostati za jedan od mojih projekata. Nadam se da ću dobiti ponudu u kojoj mogu i dalje pokazivati svoje znanje i vještine. Naravno, i dalje ću učiti i napredovati", rekao nam je tad o planovima za nagradu od 30 tisuća eura

Proljetos je dao naslutiti da je u pregovorima za sezonski posao s jednim restoranom, a san mu je jednom otvoriti i vlastiti obrt. Bavi se i osmišljavanjem menija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.