Kod Lastova snimljena veličanstvena vrsta: "Prilika koja se pruža jednom u životu"

Kod Lastova je snimljena u ovim krajevima rijetko viđena vrsta raže - žutuga dračorepa (Bathytoshia lata).

Snimio ju je Tomislav Franjo Šušak tijekom zarona kod otočića Veli Maslovnjak. "Široka raža češća je u Indo-Pacifiku i južnoj Africi. Iako nije ugrožena, Međunarodna udruga za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava ju je kategorizirala kao ranjivu. Ponekad ih ima u ribarskim mrežama u Jadranu, ali ti su primjerci manji i izuzetno rijetki. Ova raža naišla je uz otočić Veli Maslovnjak na Lastovu. Susresti ovoliku ražu na ovim dubinama i provesti vrijeme s njom prilika je koja se pruža jednom u životu", objašnjeno je uz snimku objavljenu na stranici Atmospheres Below, čiji je cilj promocija podmorja i edukacija o raznolikosti morskih vrsta.

Često je meta neciljanog ribolova

Poznata je i pod narodnim nazivima viža velika i veliki šunj. Može narasti do 300 cm dužine i težiti 300 kilograma. Na području Jadrana u veljači 2017. ulovljen je primjerak koji je težio između 250 i 300 kilograma u blizini otoka Glavata na dubini od 160 metara. Bio je dug 380 cm.

Ova vrsta prepoznatljiva je po svojem širokom, spljoštenom tijelu i dugom repu prekrivenom bodljama, koje su njezine glavne zaštitne karakteristike. Raže dračorepke preferiraju pjeskovita i muljevita dna na dubinama od 20 do 200 metara.

Ova vrsta je često meta neciljanog ribolova, zbog čega dolazi do smanjenja njezine populacije. Također, raže sporo rastu i imaju nisku stopu reprodukcije, što dodatno otežava obnovu populacije.

U posljednje vrijeme se provode brojne mjere zaštite kako bi se očuvala ova vrsta, uključujući regulaciju ribolova i zaštitu njezinih staništa. U Hrvatskoj se raža žutuga dračorepka pojavljuje rijetko pa nije u fokusu komercijalnog ribolova, no važno je pratiti njezino stanje zbog općeg trenda smanjenja populacija raža u Mediteranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.