7 pitanja koje bi roditelji trebali postaviti svojim tinejdžerima, prema edukatorici

Održavanje obiteljskih veza ključno je za zdrav odnos s djecom. Postoji mnogo načina na koje možemo njegovati tu vezu, a nedavno je edukatorica za odgoj, Katie Plunkett, otkrila još jednu korisnu strategiju - postavljanje pitanja. U nedavnoj Instagram objavi istaknula je sedam pitanja koja mogu ojačati vezu između roditelja i tinejdžera.

1. Kad razmišljaš o svom djetinjstvu, koje uspomene ti najviše ostaju u sjećanju?

"Ovo pitanje potiče tinejdžere da se prisjete ključnih iskustava, pomažući im prepoznati kako je prošlost oblikovala njihov identitet i emocionalni svijet", navodi edukatorica.

2. Koje su po tebi najvažnije vrijednosti prema kojima treba živjeti?

Plunkett tvrdi da ovo pitanje pomaže tinejdžerima razmisliti o svom moralnom kompasu i principima koji usmjeravaju njihove postupke te potiče samosvijest i etičko promišljanje.

3. Kako definiraš zdrav odnos?

To potiče tinejdžere da kritički razmišljaju o dinamici svojih odnosa te razmotre što žele i očekuju u svojim interakcijama s drugima.

4. Koje lekcije iz djetinjstva misliš da ćeš ponijeti sa sobom u odraslu dob?

"Ovim pitanjem tinejdžeri razmišljaju o trajnom utjecaju svojih ranih iskustava, ističući vrijednosti, navike i uvjerenja koja će vjerojatno zadržati", ističe edukatorica u objavi.

5. Što bi volio/la da bolje razumijem o tebi ili tvojim iskustvima?

Ovo pitanje otvara prostor tinejdžerima da izraze osjećaje ili misli koje možda dosad nisu dijelili.

6. Koje osobine najviše voliš kod sebe?

Plunkett kaže da ovo pitanje potiče pozitivno razmišljanje o sebi i jača samopouzdanje djece.

7. Koje teme ili problemi su ti najvažniji i zašto?

Na kraju, ovo pitanje potiče tinejdžere da istraže svoje vrijednosti i ciljeve koji ih posebno privlače te razvijaju osjećaj svrhe.

"Pitanja pokreću razgovor, a ova specifična pitanja mogu potaknuti neke važne rasprave koje bi svaki roditelj, učitelj ili skrbnik trebao imati s tinejdžerima u njihovim životima. Naravno, ovo su dobra pitanja koja možete postaviti u bilo kojoj dobi, ali njihovo postavljanje tijekom tinejdžerskih godina može dovesti do nekih čarobnih trenutaka i uvida. Mogu pružiti uvid u njihove misli, snove, ideje, strahove, interese, hobije, brige, ambicije i još mnogo toga. Također mogu potaknuti neprocjenjive trenutke povezanosti potvrđujući naše tinejdžere i stvarajući siguran prostor za njih", zaključila je edukatorica u objavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.