Biološke razlike glavni su krivci zašto očevi i majke toliko drugačije brinu o djeci

Foto: 123rf

MOŽDA će nam sada biti malo lakše kada vidimo da su biloške razlike između muškaraca i žena zapravo glavni krivci zbog kojih se ponekad čini da mame puno više „rade“ oko djece i možda će nam sada neke stvari postati malo jasnije. 

No, za početak da prvo okrivimo – stereotipe. 

Čak i ako su današnje mame itekako sposobne da same promijene žarulju, nacIjepaju drva, odvezu djecu u vrtić/školu, da se hrvaju s djecom po podu, igraju super heroja, razmjeste stan, ispeku savršen roštilj i nakon njega se zavaljaju da popiju pivo  – nekako se stereotipno i dalje dijele poslovi koji su tipični za mame, odnosno tate. Zbog toga jako često i mame i tate ostaju katkad zbunjeni kada u svojoj obitelji zateknu situaciju u kojoj mama radi jedno, tata drugo i nekako se zbune kada se u datom trenutku poslovi malo moraju prebaciti više na jednu ili drugu stranu. 

>>>Znakovi koji pokazuju koliko je vađ partner dobar ili loš otac<<<

I zato se pitamo – od kud su uopće došli ti stereotipi i zašto su ti stereotipi, unatoč ogromnim razlikama među narodima i nacijama, nekako svugdje slične kada su u pitanju mame i tate. I tu dolazimo do odgovora – krive su naše biološke razlike. Naravno, stereotipi ih (p)održavaju, ali razlike su toliko velike da nam je sada jasno: 

Prema studiji koju su radili istraživači s Universities of Exeter and Edinburgh i to na temu razlika u pristupu djeci vezanih uz genetske razlike, a koji su stvarno pronašli čitav niz veza koji nas čine toliko različitima. 

Osnovna razlika između mama i tata tako je direktna, odnosno indirektna skrb o djeci. Mame su tako genetski predodređene da se direktnije bave djecom, da u svojoj brizi imaju puno češći kontakt s djetetom. Zato su mame „predodređene“ za hranjenje (ne samo dojenje, već kasnije hranjenjem krutom hranom), za kupanje, maženje, a očevi za „velike“ stvari od kojih će dijete imati više indirektnu nego direktnu korist. Dokazano je to čak i kod jednorodnih obitelji u kojima su primjerice majke te koje odgajaju dijete same i kojima ne padaju teško „ženski“ poslovi, ali im zato nedostatak muške ruke nedostaje upravo u tim indirektniji stvarima. Doduše, pod te indirektne stvari mogli bi staviti veliku šopingu nabavku, razvažanje djece po treninzima, popravci po kući – nešto što su moderne žene djelomično već prebacile na svoja leđa, ali ipak ne u tolikoj mjeri u kojoj se čini. 

U drugom slučaju, kada dijete odgaja samo otac, dokazano je da će očevi napraviti sve – ali će ipak biti puno bolji primjerice u glupiranju, nogometu, čak i čajankama nego u onom nekako tipičnom mamastom maženju. 

Ovo su samo neke od dokazanih razlika 

U igri 

Majke će se češće igrati s djecom na način da s njima kroz igru razgovaraju, da se u igri češće služe igračkama i stvarima te da češće pojašnjavaju igru. Takav je pristup odličan za poticanje socijalizacije kod djeteta, za bolji emocionalni razvoj te rast profita proizvođača igračaka. 

Očevi su pak skloniji spontanijoj fizičkoj igri u kojoj će koristiti svoje ruke i noge, u kojoj će djeci dozvoliti spontaniji pristup, više glupiranja i svakako više rizika. To je dobro za djecu da brže spoznaju vlastite mogućnosti i da se bolje nauče prilagođavati različitim situacijama koje ih čekaju u životu. Naučeno iz prakse. 

>>>Mame, evo što tate misle o naputcima koje im ostavljate same s djecom<<<

Razvoj govora 

Mame puno češće tepaju djeci od očeva što s jedne strane i nije toliko dobro, ali mame su te koje i puno više pričaju s djecom, puno bolje razumije dječje nerazumljive riječi i puno se više trude ispravljati njihov govor. 

Očevi su kraći, ali jasniji. Djecu daju bolje upute i uopće s njima više razgovaraju kao da su odrasli. 

Disciplina 

Mame su skloniji discipliniranju djece, ali na blaži način što katkad rezultira samo galamom bez ikakvih posljedica. Djelomično je to i zato što žena koja disciplinira dijete u javnosti češće izgleda kao „zločesta vještica“ zbog čega mnoge žene utišavaju same sebe i prije nego dijete uopće shvati da ga se disciplinira. 

Očevi su pak puno čvršće ruke i kada tata kažnjava – dijete je doista i kažnjeno. Čak i u javnosti, a to vodi i većem poštivanju očeva unatoč svoj sili maženje kojima mame održavaju vezu s djecom. 

Istospolni roditelji  

Možda bi iz svega ovoga mogli zaključiti da su djeca koja žive u zajednici s istospolnim roditeljima katkad zakinuta za određeni tip odgoja, no studije se s tim ne slažu. 

Jedna takva studija objavljena u Journalu Of Marriage and Family dokazala je da obitelji u kojima dijete ima dvije majke nije podijeljena na tatu i mamu već djeca jednostavno dobivaju duplu porciju mama s jednom razlikom što tada obje mame ujedno rade i sve ono što rade i obični tate. Zapravo, čak je i dokazano da djeca iz lezbijskih obitelji imaju tu korist što njihove obje mame pružaju znatno više ljubavi i pažnje nego od samo jedne mame i jednog tate. 

No, nešto je ipak zanimljivo u ovoj istospolnoj priči – dva oca prije će se podijeliti tako da jedan od njih glumi mamu i zato su takve zajednice ipak nešto sličnije heteroseksualnoj. 

I naravno, fusnota koja je kod tema vezanih uz obitelji i djecu uvijek prisutna – sve ovo možda neće vrijediti za vašu obitelj. Jednostavno, puno je čimbenika koji utječu na ljudske karaktere, na okruženje i na situacije, a da bi se mogle jednostavno objasniti bilo kojom znanstvenom metodom. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.