Četiri svakodnevne navike uspješnih parova, prema bračnom savjetniku

Foto: Pexels

Ne možemo znati u koga ćemo se zaljubiti. Možemo se zaljubiti ili oženiti s nekim tko ima različitu pozadinu, uvjerenja ili ideologije.

"Mnogi ljudi vjeruju da se suprotnosti privlače. Dakle, ako ste zaljubljeni u nekoga tko je vaša suprotnost, možete li naučiti kako voljeti i imati zdravu vezu, iako dolazite iz potpuno različitih svjetova? Ako razmišljate o vezi s nekim tko ima vrlo različitu kulturnu, tradicionalnu, religijsku ili neku drugu značajnu raznolikost u pozadini i razmišljanju, ili ste trenutno u takvoj vezi, određeni koncepti će vam pomoći da uspijete", ističe bračni savjetnik i terapeut, David McFadden, za YourTango. 

Otkrio je četiri navike koje doprinose dugotrajnoj i zdravoj vezi, bez obzira razlikujemo li se od partnera i partnerica ili ne.

1. Pokazujte zanimanje jedno za drugo

"Usvojite stav znatiželje prema njihovim uvjerenjima. Nastojte saznati što više o vašim razlikama. Usporedite njihove poglede sa svojima i razgovarajte o tome što je oblikovalo vaš način razmišljanja te kako se to može razlikovati od njihovog iskustva", savjetuje McFadden. Važno je postavljati puno pitanja bez osude i učiti koliko god možemo.

"Čak i ako dolazite iz sličnih sredina, možda ćete otkriti neočekivane razlike", dodaje savjetnik.

2. Budite iskreni

Iskrenost je važna u svakoj vezi.

"Možda ćete otkriti neočekivane razlike koje će zahtijevati raspravu o pitanjima poput prehrambenih navika, roditeljstva, medicinskih praksi ili vjerskih blagdana kako biste riješili probleme", objašnjava McFadden.

3. Trudite se razumjeti međusobne razlike i budite suosjećajni

"Ako vam nešto izgleda neobično, drugačije ili čak čudno, budite vrlo oprezni s donošenjem osuda", upozorava savjetnik. Većina nas ima vrijednosti, uvjerenja i tradicije koje su dio našeg života od rođenja.

"Iako možda ne razumijemo u potpunosti razlog nekog uvjerenja ili prakse, to može biti dugogodišnja i dragocjena tradicija vaših partnera i partnerica", ističe McFadden.

4. Preuzmite odgovornost kad je potrebno  

Mnoge obitelji imaju dugogodišnje tradicije, a tijekom godine nekoliko obiteljskih okupljanja može uključivati te tradicije.

"Prema istraživanju iz 2002., obiteljske tradicije povezane su s bračnim zadovoljstvom i mogu pridonijeti jačanju osjećaja osobnog identiteta te izgradnji snažnijih obiteljskih odnosa. Međutim, tradicije nisu iste za sve, i ako iz nekog razloga vašim supružnicima nije ugodno sudjelovati u obiteljskoj tradiciji ili to ne mogu, važno je da to prihvatite. Zatim zatražite od svoje obitelji da to također prihvati. Zamolite ih da poštuju vašu odluku da izaberete tu osobu i njene razlike", zaključio je savjetnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.