Dječak iz Osijeka umalo se ugušio kikirikijem. Liječnik: Nažalost, to se često događa

KIKIRIKI je glavni uzrok gušenja djece. U KBC-u Split u 10 godina primljeno je 62 djece zbog sumnje da su udahnuli strano tijelo, a u 37.5 posto slučajeva krivac je bio taj orašasti plod. 

Koliko udah orašastih plodova može biti opasan ako nema brze i pravilne medicinske intervencije pokazao je i slučaj iz KBC-a Osijek, gdje je doveden 14-godišnjak koji je udahnuo kikiriki. U bolnicu je nakon poziva žurno stigao dr.sc. Matej Šapina, dr. med. spec. pedijatar, zamjenik predstojnika Klinike za pedijatriju i voditelj pedijatrijskog covid stacionara u KBC-u Osijek.

"Dolazi pacijent, visoka sumnja na aspiraciju stranog tijela. Jeo je kikiriki i slučajno udahnuo. Blijed je, otežano diše, ne čuje se desno na plućima. Stižem kroz desetak minuta, priprema se sala", prisjetio se liječnik Šapina pa pojasnio kako je uz svoj tim spasio mladog Osječanina.

"Dogovorimo da ćemo elegantno to odraditi: idemo preko laringealne maske, prvo s najtanjim fleksibilnim bronhoskopom inspekciju dišnih puteva, a onda, ako što ima prebacujemo na drugi, a ako ne ide, idemo s rigidnim. Uđeš, vidiš glasnice, ulaziš u dušnik, i očekivano, u desnom intermedijarnom ogroman komad blokira. Zamijeniš ga, prebaciš se na veći fleksibilni videobronhoskop. Približiš stranom tijelu, otvoriš kliješta, i izvučeš ga van, sa svime što imaš", napisao je na Facebooku.

Opasna je i druga hrana, kao i sitni predmeti

Doktor Šapina kaže da ovakve situacije nažalost nisu rijetkost i često se događaju.

"I ovo je jedna od tih priča o tome kako spasiti život djetetu koje je moglo umrijeti gušeći se stranim tijelom. Sretan završetak. U tišini. U 10 minuta. Bez imalo stresa, nervoze, napetosti i komplikacija. S vrhunskim timom KBC-a Osijek izvađen kikiriki od 1 cm fleksibilnim bronhoskopom", dodao je.

Kikiriki veličine jednog centimetra vjerojatno bi bio smrtonosan za dijete mlađe od godine dana. A osim kikirikija, liječnici često spašavaju pacijente i nakon što nehotice udahnu komade druge hrane, pa čak i sitne dijelove igračaka, papiriće ili druge sitne predmete.

"Ako se ne reagira na vrijeme, može doći do vrlo brze smrti, atelektaza, nekroza, upale pluća, sepse, pneumotoraksa i brojnih drugih komplikacija. Naime, gušenje hranom ili kakvim drugim predmetima ima nekoliko faza i pacijent najprije počne kašljati, no moguće je da se strano tijelo zadrži u plućima", kaže dr. Šapina za Portalzdravlje.hr.

Što učiniti ako se dijete počne gušiti?

Prema dr. Šapini, kod starije djece i odraslih savjetuje se napraviti Heimlichov zahvat. Ako je u pitanju malo dijete odnosno dojenče treba ga uzeti na dlan, nagnuti prema naprijed s glavom prema dolje i udariti pet puta snažno dlanom između lopatica. I ako oba slučaja uspiju, ipak se treba javiti u bolnicu da se provjeri jesu li fragmenti hrane ili predmeta ostali u tijelu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.