Još malo super kul činjenica o bebama koje stvarno do sada nismo čuli

Foto: 123rf

PRIZNAJEMO, u puno smo već navrata objavljivali činjenice vezane uz bebe koje zaista fasciniraju, ali smo itekako svjesni da svijet beba nije još ni izdaleka istražen do kraja pa zato svako malo iskrsnu još neke frapantne činjenice koje sam još malo dokazuju koliko je život doista čudnovat. Posebno kod malih beba koje tek počinju upoznavati svijet.

Bebe nemaju suze

Neke bebe prvi put za pravo zaplaču nakon prvog mjeseca starosti, a neke svoje prve suze dobiju tek nakon 3. mjeseca. Svakome se različito razvijaju žlijezde, no u svakom slučaju treba vremena da se suzni kanali konačno napune prvim suzicama.

Beba zna da ste ljuti

Beba ne samo da instinktivno osjeća, ona vrlo brzo upija različita raspoloženja kod svojih roditelja i točno pamti reakcije po kojoj zna kakve ste volje. Posebno ako ste ljuti.

Bebe znaju koliko su neodoljive

Ne baš prvih dana, ali beba će uskoro shvatiti kako da vas „kontrolira“ svojim šarmom u kojeg će uključiti i svoj osmjeh, svoje udove, pa čak i miris.

Bebin mozak je prilično napredan

Prema nekim studijama bebe stare oko šest, sedam mjeseci već prilično razumiju i što im govorite, ali još je fascinantnije to da u toj dobi već znaju prepoznati ponašanje svih oko sebe, onako kako to znaju prepoznati i odrasli.


Iako im treba oko tri mjeseca da se konačno priviknu na život van maternice

Ali samo fizički – u pogledu cirkulacije tijela. Sve do tada bebini će prstići vjerojatno biti hladni jer krv često ne stiže do njih s obzirom da se njome pumpaju važni organi koji se brzo razvijaju i treba im sva potrebna energija. Tek s tri mjeseca cirkulacija se regulira.

Bebe puno kišu


Nije riječ o prehladi već njihovom obrambenom mehanizmu kojim čiste svoje dišne puteve. Posebno ako si često znaju pritisnuti nosić uz dojku, pa se jedna nosnica malo začepi te je kihanjem dovode u red.

Glava im jako brzo raste


U dobi od godine i pol bebama naraste glava koja je tek neznatno manja od glava odraslih.

Vide kao super heroji

Mislite li da bebe još uvijek nemaju dobro razvijen vid? Djelomično ste u pravu jer bebe u dobi od tri-četiri mjeseca već vide prilično dobro i k tome prepoznaju razlike koje veća djeca i roditelji više ne mogu vidjeti. Mi te razlike jednostavno počnemo ignorirati pa iste predmete pod različitim kutem svjetla vidimo kao nepromijenjene, dok bebe zbog svjetlosne razlike isti predmet vide kao nešto drugo.



Uče dok spavaju

Stručnjaci se stvarno slažu da bebe najviše pamte dok spavaju. Poznato je koliko je san potreban normalnom funkcioniranju tijela i mozga, ali manje je eto poznato da spavanjem beba doslovno upija u svoj mozak ono što je proživjela prije spavanja. To je odlična vijest jer ako ćete im pružati nekakve lekcije – učiti ih nečemu, jednostavno to radite prije spavanja.

Bebe često lupaju glavama


Ako vaše dijete često namjerno krene lupati glavom u neku tvrdu površinu – sve je u redu – beba se rješava frustracija ili čak i boli. Primjerice od zubića. To je jednostavno način na koji neka djeca sami sebi odvraćaju pozornost o osjećaja koji im smeta, a ta je pojava češće primijećena kod dječaka. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.