Kako dolazi do razvoja toksičnog srama kod djece?

Foto: Shutterstock

OSJEĆAJ srama je uobičajena ljudska emocija. Međutim, sram kod djece može postati i toksičan, osobito ako ga povezuju sa strahom od malih nogu.

Važno je znati da sram sam po sebi nije loša emocija, a tome bi odrasli trebali naučiti i svoju djecu. Koristi od srama su te što pomaže djeci da neprikladna ponašanja pretvore u prihvatljivija. Međutim, što se događa ako roditelji djecu kažnjavaju netom nakon situacije u kojoj osjete sram? Kako djeca razvijaju toksičan sram?

Sram, alat za dječje učenje

Sram je osjećaj koji nam pomaže da zamijenimo neprikladna ponašanja boljima. To je stečena kulturna emocija i pomaže mnogim mladim ljudima da komuniciraju u svojoj zajednici.

Međutim, različite kulture dovode do različitih manifestacija srama i u različitim situacijama, jer ono što je uobičajeno za jednu kulturu, možda nije prikladno za neku drugu. Zbog toga određena ponašanja aktiviraju sram.

Ono što je univerzalno u svim kulturama je sam osjećaj srama, čime god bio izazvan

Normalno je da se djeca ponekad srame jer je to zapravo nešto što im pomaže da se uklope u društvo, ojačavajući ih kroz proživljavanje negativnog iskustva, nakon što prekrše društvenu normu.

Što se događa ako roditelji kazne djecu nakon situacije koja im izazove sram? U tim slučajevima, dijete može povezati osjećaj srama sa strahom i to se može ispriječiti procesu učenja. Djeca se stoga mogu osjetiti nedovoljno dobra i usamljena. Obje emocije zajedno mogu dovesti do toga da se dijete osjeća neshvaćeno ili da se osjeća kao da nije dovoljno dobro.

Stoga, uvijek je važno da roditelji pokušaju doskočiti situaciji tako da djetetu pristupe ljubazno, nježno i obazrivo, kako bi djeca naučila lekciju i izbjegla povezivanje te situacije s nečim lošim.

Zašto djeca razvijaju toksični sram?

Ako kažnjavate dijete za svaku pogrešku ili neprikladno ponašanje, može na kraju razviti toksični sram. To može uzrokovati veliku neugodnost, što može utjecati na njegovo samopoštovanje i samopouzdanje. Dakle, njegova kvaliteta života, posebno onog društvenog aspekta, može zbog toga biti kompromitirana.

Budite primjer ponašanja koje želite usaditi svojoj djeci

Svi znamo da su roditelji glavni uzori svojoj djeci. Ona prirodno prihvaćaju da je sve što roditelji rade ispravno. Međutim, to znači i da im je teško prakticirati ona ponašanja koja ne vide kod kuće. Ako roditelji u neugodnoj ili stresnoj situaciji ne prakticiraju smiren pristup i staloženost i pribjegavaju burnim reakcijama, dijete će najvjerojatnije reagirati isto tako.

Govorite otvoreno i izbjegavajte stvaranje tabua

Ako ne razgovarate otvoreno u svom domu, vaša bi djeca mogla skrivati tajne od vas, jer im se može razviti osjećaj srama po pitanju nekih tema za koje misle da nisu dobrodošle unutar obitelji. Nastojte biti sigurna luka svojoj djeci i izbjegnite stvaranje tabua, kako piše stranica moms.com.