Anketa: Jedna od četiri odrasle osobe otuđila se od obitelji. Mama otkriva razlog

Foto: Shutterstock

ODNOSI između djece i roditelja mogu slabjeti kako djeca rastu. Nedavna anketa pokazala je da se gotovo jedna od četiri odrasle osobe otuđila od svoje obitelji.

Šest posto djece otuđilo se od svojih majki, a 26 posto nema nikakav kontakt s očevima. Vjeruje se da se danas sve više djece ugodno distancira od roditelja jer je to dobro za njihovo mentalno zdravlje.

"Mislim da je to povezano s tom novom željom za zdravim vezama. Možda će doći do nekih kulturoloških pomaka oko toga da se ljudima dopusti biranje tko će biti u njihovoj obitelji. To može uključivati i to da niste odabrali osobu koja vas je odgojila da bude u vašoj obitelji", rekao je profesor sociologije na Sveučilištu Ohio State, Rin Reczek za The Hill.

Navodno, kada se majka otuđi od djece, vjerojatnije je da će okriviti treću stranu, poput drugog člana obitelji ili supružnika, nego sebe.

No, studije pokazuju da, kada odrasla djeca odluče da ne žele kontakt s roditeljima, to je izravno povezano s načinom na koji su odgojena te je to najvjerojatnije posljedica zlostavljanja, lošeg roditeljstva ili nedostatka podrške.

Mama, Erin O'Regan, na Instagramu je podijelila razlog zašto neka odrasla djeca ne razgovaraju s roditeljima. "Kako se vaša djeca ponašaju prema vama kada im više ne trebaju hrana i krov nad glavom, izravan je odraz onoga kako ste ih tretirali dok ste im bili potrebni da prežive."

Drugim riječima, roditelji koji uživaju u pozitivnom odnosu sa svojom odraslom djecom, vjerojatno su odradili dobar posao dok su im djeca bila mala. Dakle, iako ih njihova djeca ne trebaju da bi preživjela, oni su i dalje tu jer cijene njihov odnos i misle da su izvrsni roditelji.