Načini na koje muškarci i žene mogu poboljšati zdravlje prije nego postanu roditelji

Foto: Unsplash

Na zdravlje je važno paziti tijekom i nakon trudnoće. No, jednako je važno i za muškarce i za žene da se usredotoče na svoje zdravlje čak i prije nego što počnu pokušavati imati dijete.

Zdravlje roditelja prije začeća odnosi se na promjene načina života koje mi i naš partner možemo učiniti kako bismo stvorili najbolje moguće uvjete za buduće trudnoće. Ovo su nekoliko jednostavnih načina na koje možemo poboljšati svoje zdravlje prije nego što postanemo roditelji.

1. Usredotočite se na prehranu

Dobro je poznato da je zdrava prehrana važna za naše blagostanje. Upravljanje tjelesnom težinom prije začeća nije važno samo za dobrobit žene, već može smanjiti i rizik od komplikacija u trudnoći.

Kod muškaraca prehrana može utjecati na plodnost i na to koliko je zdrava sperma. Zbog toga je važno usredotočiti se na zdraviju prehranu najmanje tri mjeseca prije začeća, piše NZ Herald.

2. Budite aktivni

Redovna tjelesna aktivnost neophodna je. Ženama vježbanje može pomoći u regulaciji tjelesne težine i smanjenju stresa. Oba ova čimbenika mogu izravno utjecati na sposobnost žene da zatrudni i ima zdravu trudnoću. Održavanje zdrave težine također smanjuje rizik od komplikacija tijekom trudnoće.

Muškarcima tjelovježba pomaže u održavanju stabilne težine i može poboljšati kvalitetu sperme. Osim toga, održavanje zdrave tjelesne težine može spriječiti probleme povezane s pretilošću, koji utječu na plodnost.

3. Razmislite o smanjenju unosa alkohola i nikotina

Za parove koji pokušavaju imati dijete, savjetuje se izbjegavanje alkohola najmanje šest mjeseci prije začeća. Prestanak pijenja nudi i druge prednosti za buduće roditelje, uključujući bolji san, kao i bolju razinu energije i koncentracije.

Nikotin također negativno utječe na plodnost, smanjujući kvalitetu sperme i jajnih stanica. Osim toga, može uzrokovati ozbiljne posljedice tijekom trudnoće, uključujući povećanje rizika od pobačaja i prijevremenog poroda. Čak i pasivno pušenje predstavlja rizik za trudnoću.

4. Dajte prioritet svom mentalnom zdravlju

Prioritiziranje mentalnog zdravlja može osposobiti ljude da se nose sa stresom te im pomaže naučiti kako upravljati emocionalnim usponima i padovima tijekom trudnoće.

Bez obzira na to pokušavamo li imati dijete ili ne, briga o zdravlju ključna je jer postavlja temelje za zdravu budućnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.