Neurologinja Sonja Radović objasnila što sve utječe na zdrav rast i razvoj mozga

Foto: Pixabay/Index.hr

Uz srce, mozak je najvažniji organ u ljudskom tijelu koji kontrolira sve tjelesne funkcije i ponašanja. Njegov razvoj počinje dok je dijete u maternici, a nastavlja se sve do dvadesetih ili tridesetih godina.

"U prvoj godini života dijete jako napreduje. Svako dijete je različito i ima vlastiti tempo razvoja. Većina djece posjeduje osnovne vještine, polovica razvojne, a napredne samo neka", rekla je neurologinja Sonja Radović na Porodičnom Festu koji se proteklog vikenda održao na Jahorini.

Dr. Radović ističe da je za zdrav rast i razvoj mozga važno da dijete raste okruženo ljubavlju, sigurnošću i roditeljskom njegom.

"Ako toga nema, u djetetovom će se mozgu obilje sinapsi 'osušiti' te će njegov mozak biti znatno drugačiji od mozgova djece koja rastu u osjećajno bogatom okruženju", napomenula je pa otkrila koji su uvjeti ključni za zdrav psihosocijalni rast i razvoj mozga.

"Prvo, to je kvalitetna interakcija s odraslima, prvenstveno s majkom. To stvara osjećaj privrženosti, sigurnosti i povjerenja prema drugima. Drugo, ne zanemarite dodir. On je zaista faktor razvoja kod male djece. Osim što dodirom možemo izraziti njegu, toplinu i ljubav, on ima i terapeutski učinak. Pomaže boljem rastu i razvoju, pravilnijem disanju i radu srca te poboljšava imunološki sustav i smanjuje razine hormona stresa", kaže neurologinja Radović.

"Sigurna majka omogućuje djetetu da razvija stavove i emocije"

Važna je stabilna i predvidljiva atmosfera, sigurno i zdravo okruženje te samopouzdana majka koja vlada situacijom.

"Majka koja je sigurna i koja odgaja dijete čvrstog stava daje djetetu mogućnost da i ono razvija svoje stavove i emocije na kvalitetan način", kaže dr. Radović.

Na popisu je i kvalitetna briga u jaslicama. Prema dr. Radović, jedan od preduvjeta kvalitetnog razvoja djeteta je kvalitetna briga odgajatelja.

"Ne zaboravimo ni komunikaciju djeteta s odraslima, muziku, sport i čitanje, ali i igru. Dijete kroz igru najbolje uči i upoznaje svoju okolinu, kroz koju se uči, zabavlja, surađuje s drugima i usvaja korisna znanja i vještine", zaključila je liječnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.