Ovo je prava dob da svom djetetu date pametni telefon, prema znanstveniku

Foto: Pexels

RODITELJI diljem svijeta raspravljaju o tome kada djeci dati pametne telefone. Naime, sve je više dokaza da takvi uređaji mogu imati negativne učinke na mentalno zdravlje djece.

Istraživanje pokazuje da je mentalno zdravlje mladih ljudi bilo lošije nakon što su dobili svoj prvi pametni telefon, prema studiji Sapien Labs, objavljenoj prošle godine, koja je koristila podatke 27.969 mladih u dobi od 18 do 24 godine iz 41 zemlje.

Otprilike 74% djevojčica koje su dobile svoj prvi pametni telefon u dobi od šest godina reklo je da se osjeća uznemireno ili da im je teško, pokazalo je istraživanje. To se smanjilo na 52% za one koje su svoj prvi pametni telefon dobile u dobi od 15 godina.

42% dječaka koji su dobili svoj prvi pametni telefon u dobi od 6 godina osjetilo je tugu ili probleme, a to se smanjilo na 36% za one koji su dobili pametni telefon u dobi od 18 godina.

Srednja škola je ključna

Pametni telefoni postali su bitan dio svakodnevnog života, a mnogi roditelji žele svojoj djeci dati uređaje kako bi mogli pratiti njihovu lokaciju i ostati u kontaktu s njima kada izađu iz kuće. Kada je pravo vrijeme za taj korak?

Znanstvenik sa Sveučilišta New York, Zach Rausch, kaže da je važno držati pametne telefone podalje od predtinejdžera.

"Moj prijedlog je da se pametni telefoni odgode do srednje škole, dakle, oko 14. godine", rekao je Rausch u intervjuu za CNBC.

Što se društvenih mreža tiče, smatra da djeca njima ne bi trebala imati pristup dok ne navrše 16 godina.

"Idealno bi bilo da su u vrtićima i osnovnim školama telefoni zabranjeni", napomenuo je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.