Ovo su glavni znakovi zdrave i sretne veze, prema uglednim terapeutima

Foto: Unsplash

Svi se zaljubljujemo bez razmišljanja. Na kraju krajeva, ne možemo birati u koga ćemo se zaljubiti. Osim toga, često se zbog zaljubljenosti vodimo emocijama, a ne razumom. Dakle, kako onda možemo znati je li naša veza zdrava i stabilna?

Komunikativnost, predanost, zajednička vizija, pažnja, namjera i povjerenje neki su od pokazatelja zdravog odnosa. Međutim, savjetnica i terapeutkinja Melanie Gorman, uz pomoć drugih terapeuta - Richarda Drobnicka, Lesli Doares i Carolyn Meyer-Wartels, te stručnjakinje za brakove Paule Bisacre, otkrila je tri glavna znaka zdrave i sretne veze.

1. Možete biti ono što jeste

Terapeuti ističu prvi znak zdrave veze: "Želite biti svoji i želite biti najbolje verzije sebe. Dakle, vaše misli, osjećaji i mišljenja su dobrodošli, čak i ako se netko ne slaže. Nikada se ne osjećate kao da morate prestati biti ono što jeste da biste zadovoljili drugu osobu."

2. Otvoreno komunicirate

Učinkovita komunikacija vrlo je važan aspekt zdrave veze.

Stručnjaci objašnjavaju: "Osjećate se sigurno i saslušano. Želite podijeliti tko ste, uključujući i mane i vrline, te se osjećati prihvaćenima. Zabavljate se, nalazite zadovoljstvo, svađate se i popravljate. U zdravoj vezi ne biste trebali mijenjati određene informacije kako biste ih mogli reći svom partneru. Ako ne možete nešto iskreno reći svom partneru jer će ga to uzrujati, to nije zdravo."

3. Intimni ste jedno s drugim

Intimnost ne mora nužno biti samo fizička. U zdravoj vezi ljudi su obično fizički intimni, ali ako se oboje slažu s tim da nisu intimni, to je isto u redu. Međutim, ako jedna osoba želi fizičku intimnost, a druga ne, to je pokazatelj da nešto nije u redu.

"Istraživanje o oksitocinu i međuljudskim odnosima pomaže pokazati kako intimnost i bliskost oslobađaju oksitocin i zbližavaju ljude. Za pravu intimnost potrebna vam je dobra komunikacija i volja da zavirite u život veze", kažu terapeuti.

Ako parovi ne razgovaraju i ne bave se problemima, to obično znači da nisu intimni, zaključuju stručnjaci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.