Pedagoginja otkrila kako polazak u vrtić učiniti manje stresnim

Foto: EPA

KAKO bi polazak u vrtić bio manje stresan, potrebno je djetetu unaprijed reći što ga tamo čeka i učiti ga samostalnosti. Ovaj savjet dala je pedagoginja Ekaterina Ostrovskaja.

"Predvidljivost događaja uvijek smanjuje tjeskobu. Razgovarajte s djetetom o planovima za dan i slijedite ih: ako ste pristali pokupiti dijete nakon ručka, održite svoje obećanje", rekla je Ostrovskaja.

Također je napomenula kako je potrebno osigurati jednaku rutinu u vrtiću i kod kuće. Osim toga, prema njezinim riječima, nije dobro odmah ostavljati dijete predškolske dobi u novim uvjetima čitav dan, bolje je postupno povećavati vrijeme.

Pedagoginja kaže da jutarnje odvajanje roditelja od djece u vrtiću treba biti brzo. Savjetovala je da djetetu ne govorimo: "Ne boj se". Umjesto toga, preporučuje da im poželite dobar provod, kažete kad ćete doći i da se toga onda i pridržavate.

Dječja psihologinja, Amanda Abel, ranije je upozorila da roditelji često rade veliku grešku.

"Koliko god se to činilo kao manje bolna opcija, nikada nemojte otići bez pozdrava. Iskradanje će samo stvoriti dodatnu tjeskobu za vaše dijete", rekla je. Umjesto toga, predlaže roditeljima da se pozdrave s djetetom i obećaju mu povratak.

Ovo razdoblje, iako izazovno, može biti važno za razvoj djetetovih obrazovnih i socijalizacijskih vještina. Amanda naglašava važnost dosljednosti. Unatoč početnim izazovima, jaslice ili škola predstavljaju pozitivnu fazu djetetova razvoja te im pružaju temelje za budućnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.