Pitali smo vas smeta li vam dojenje u javnosti. Evo što ste rekli

Foto: EPA

NAKON što nam se javio čitatelj čijoj je supruzi konobar u kafiću Frida u Shopping centru Point u Zagrebu rekao da dijete podoji u WC-u, u javnosti se razvila rasprava o tome je li taj potez opravdan ili nije. Podsjetimo, čitatelj nam je ispričao kako je u nedjelju s obitelji posjetio spomenuti šoping-centar, a kad su sjeli u kafić, njegova supruga je krenula dojiti gladnu bebu.

"Ljubazan konobar upozorio nas je da je dojenje u ovom prostoru, kao i u prostoru shopping centra, zabranjeno, te da se isto obavlja u sanitarnim prostorijama koje su, uzgred rečeno, zaključane, pa se treba zvati da ih netko dođe otključati", prepričao nam je situaciju.

Iz Shopping centra Point kažu da je izjava konobara bila nepromišljena i da nije u skladu s politikom centra, a što se tiče zakona, to nije zabranjeno. Štoviše, u svim hrvatskim gradovima svaka majka ima pravo dojiti svoje dijete bilo kada i bilo gdje.

U anketi smo vas pitali smeta li vam dojenje na javnom mjestu. Svoj glas dalo je više od 9000 osoba. Ne je odgovorilo 80% vas, a da 20%.

Udruga Roda: Ovakve situacije u Hrvatskoj su rijetke

Udruga Roditelji u akciji - Roda već preko 23 godine promovira i štiti dojenje.

"Braniti majci dojenje ili hranjenje djeteta uskraćivanje je prehrane djetetu koje u toj dobi ne jede po rasporedu niti se može predvidjeti njegova potreba za hranjenjem/sisanjem. Prema majci je to diskriminatorno jer je ograničava u njenim aktivnostima, obavezama i društvenom životu. U Hrvatskoj brojne mjere zaštite i promicanja dojenja osiguravaju majci dojenje bilo kad i bilo gdje, a posebno je u tome proaktivan Grad Zagreb", komentirala je Ivana Zanze, izvršna direktorica Roda.

Kaže da su situacije poput ove, kojoj su bili izloženi roditelji s dvomjesečnim djetetom, u Hrvatskoj rijetke. Udruga je uputila pismo shopping centru Point u naselju Vrbani u kojem su istaknuli da se "nadaju da će ova neugodna situacija poslužiti kao primjer za edukaciju svih poslovnih prostora u najmu".

"Neupućenost konobara nije njegova osobna odgovornost, već može značiti da Centar ima puno prostora za unapređenje svojih praksi koje podržavaju roditelje u svim modernim izazovima roditeljstva. Nadamo se da ćete sve zakupce educirati da je dojenje u vašem prostoru dobrodošlo - bilo gdje i bilo kad te da ćete osigurati naljepnice, fotografije i druge materijale kako biste unaprijedili praksu prostora prijateljskog prema dojenju, a time i majkama, roditeljima, djeci - vašim korisnicima. Ako i postoji prostorija za dojenje u Pointu, što je pohvalno, ona bi trebala biti namijenjena onim majkama kojima dojenje u javnosti nije ugodno ili onoj djeci koju okolišna buka i kretanja mogu ometati u hranjenju, ali nipošto svakoj majci koja doji", stoji u dopisu.

Počinje Svjetski tjedan dojenja

Inače, od 1. do 7. kolovoza obilježava se Svjetski tjedan dojenja koji promovira dojenje u svrhu poboljšanja zdravlja djece i žena. Dojenje je najzdraviji, najprirodniji i najekonomičniji način prehrane djeteta, s kojim se ujedno razvija i emocionalna povezanost majke i djeteta.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje u prvih šest mjeseci života, nakon čega slijedi nastavak dojenja uz odgovarajuću dohranu do druge godine djetetova života i nakon toga. Cilj Svjetske zdravstvene organizacije je da do 2025. godine barem svako drugo dijete bude hranjeno isključivo majčinim mlijekom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.