Prepoznajte plač svoje bebe

Foto: 123f

ZA MAJKU nema goreg nego kada njezina beba plače, a ona ne može učiniti ništa da ta silna tuga nestane.

Prva je pogreška zamijeniti plač djeteta sa žalošću.

Iza njihovog plača uvijek se krije neka želja ili nezadovoljena potreba: beba plače da dobije ono do čega ne može sama doći ni zatražiti riječima (kada je gladna, kada želi da je podignete...) ili plače ako je nešto muči (bol, mokra pelena...); plače i kada treba ispustiti nakupljenu napetost, a plač tada koristi kao način da se ispuše.

Nemojte misliti da je vaša beba nesretna. U prva tri mjeseca smatra se normalnim da plaču jedan do tri sata dnevno. To je sastavni dio njihova privikavanja na život izvan majčine utrobe i nikako ne znači da im roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje. Iako se čini nemogućim, s vremenom ćete moći odgonetnuti što želi reći svojim plačem, jer plač uzrokovan glađu ili umorom prilično je jasan.

I često će se bebin plač, ako ne zadovoljite njezinu potrebu, pretvoriti u plač zbog frustracije koji je mnogo teže smiriti.

Glad

To je najčešći uzrok plača i mame ga obično prepoznaju od prvog trenutka, pa prije nego što počnete tražiti kakvo drugo objašnjenje pokušajte bebi ponuditi hranu i provjerite hoće li se smiriti. Nije važno ni koliko je vremena prošlo od posljednjeg dojenja ni koji je ritam usvojila vaša beba; kada plače najbolje joj je ponuditi dojku ili bočicu. Katkad trebaju samo nešto sisati i odmah se umire, čak i ako je zavarate prstom ili dudom.

Nesigurnost

Beba koja se osjeća nesigurnom smirit će se odmah podignemo li je iz krevetića i zagrlimo. Taj se osjećaj nesigurnosti javlja zato što je beba provela devet mjeseci u okruženju u kojem su sve njezine potrebe bile odmah zadovoljene. Vaša joj je utroba bila savršeno mjesto: nije bilo promjena temperature, bila je uvijek zaštićena i sigurna, a hrana je neprekidno stizala. Normalno je da katkad ponovno poželi proživjeti taj osjećaj te da se žali jer se još uvijek nije priviknula na novi život. Za plač možemo okriviti i osjećaj samoće. Ako je podignemo u naručje i osiguramo joj svoje društvo, zasigurno će se smiriti.


Neudobnost

Loš položaj, preuska odjeća, mokra pelena ili vrućina mogu smetati bebi. I ubodi kukaca mogu uzrokovati bebino nezadovoljstvo jer beba nije dovoljno zrela da se počeše ili sama obrani. Budući da se bebe uglavnom više žale na vrućinu nego na hladnoću, svakako provjerite da nije preobučena i djelomično je razodjenite. Ne žale se baš sve bebe na prljave pelene, ali neke ih ne podnose, pogotovo ako im je koža nadražena.

San

Mnoge bebe plaču prije no što uspiju zaspati. To je glasan plač, ali "umoran" i popraćen trljanjem očiju. U tom slučaju, iako zvuči grozno, zanemarite ga. Polegnite bebu na neko mirno, ugodno mjesto gdje joj nitko neće smetati i ostavite je na trenutak. Ako je doista umorna, najvjerojatnije će za nekoliko minuta zaspati. Ako ne, odmah će vam to dati do znanja glasnim krikom.

Dosada

Bebama je potrebna ravnoteža između zabave i dosade, koju nije uvijek lako uspostaviti. Nemojte se iznenaditi ako se katkad dosađuje pa je treba prenijeti u drugu prostoriju ili je zabaviti drugim igračkama. Vidjet ćete kako joj je svaki put potrebno sve više podražaja.

Previše događanja

Nemojte se iznenaditi kada se u kući okupi previše gostiju koji je žele nositi i zabavljati, a najčešće je samo uznemire i natjeraju u plač. I prevelika buka, zvukovi kućnih aparata (usisavač, radio, televizija...), te nenadani zvuk (truba, telefon...) mogu je preplašiti i natjerati u plač.

Grčevi

Mnoge bebe plaču prije nego što isprazne crijeva i potrebno im je da ih podignete i utješite. Da je riječ o grčevima znat ćete ako beba ima tvrd trbuščić, krute nožice i crveno lice. Držite je tako da joj glava bude oslonjena na vašu podlakticu u visini lakta te da vam ruka seže do pelene. Pritisak vaše podlaktice na bebin trbuščić olakšat će joj bolove koji će biti popraćeni vjetrovima. Masirajte joj trbuščić ili izvodite sljedeću vježbu: položite bebu na leđa i savijte joj nožice prema trbuhu, nježno, kako biste joj ublažili grčeve i oslobodili vjetrove.

Zubi

Ako puno slini i grize sve što joj se nađe pri ruci, možda su za njezin plač krivi zubići. Neugodnosti mogu započeti čak i nekoliko mjeseci prije nego što se pojavi prvi zub. Tad je najbolje potražiti ohlađenu "grickalicu" koja će joj ublažiti bolove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.