Profesor otkrio u čemu griješe moderni roditelji: "Ne pripremamo djecu za život"

Foto: Pixabay/Instagram screenshot

"ČOVJEK je pristao biti prosječan, a to u svom potencijalu nije. Odnosno, ako pristanemo živjeti prosječan život, prihvatili smo ne živjeti svoj dar." To je poruka književnika i profesora Nenada Gugla na prvom Porodičnom Festu, koji se proteklog vikenda održao na Jahorini.

"Moja osmogodišnja kći Nikolina vjeruje da sam ja najjači muškarac na svijetu i da je njezina mama najljepša žena na svijetu. Svi imamo potencijal biti natprosječni, samo moramo pronaći svoj dar", rekao je Gugl.

Napominje da nije jednostavno pronaći svoj unutarnji dar, to je proces koji traje. Neka djeca pokazuju jasnu sklonost prema strasti, stručnosti ili talentu za određenu vještinu već u dobi od dvije godine, dok neki to čine u ranim dvadesetima. Najčešće se to događa oko osme godine, prema stručnjacima.

"Mi moramo podržavati djecu u njihovim darovima, biti im oslonac. Ako djeca imaju više darova, treba ih suočiti s težom stranom svakog od njih, a ona će odabrati onaj za koji su više nadarena. Djecu svakako treba pustiti da se sama izbore", istaknuo je Gugl.

"U drugom razredu gimnazije u Srbiji djeca imaju 18 predmeta"

Neki smatraju da je u današnjem sustavu obrazovanja, koji preopterećuje djecu, teško otkriti za što su mladi točno nadareni. Gugl, koji je radio kao profesor u jednoj beogradskoj gimnaziji, slaže se s tim.

"Radio sam u školi 14 godina. Imamo pogrešnu formulu koja glasi - više je manje. U drugom razredu gimnazije u Srbiji djeca imaju 18 predmeta. U nekim drugim sustavima djeca imaju tri do četiri predmeta po polugodištu. Kod njih vrijedi pravilo manje je više", pojašnjava.

"Iako školstvo u većini zemalja prolazi kroz reforme, škola više nije primarni izvor znanja", dodaje.

"Prije 80 godina u nekom selu učitelj je bio izvor znanja jer nije bilo interneta, televizije ni knjiga. Danas sve to imate, a nastavnici se i dalje ponašaju kao ljudi koji trebaju isporučiti neke informacije i onda traže od djece da im vrate te informacije. To je pogrešno. Škole bi trebale pomoći djeci da budu radoznala i otkriju za što su darovita", napominje Gugl.

Zašto djeca danas nisu odgojena? Gugl: Roditelji ih žele usrećiti igračkama

Na kraju Nenad Gugl roditeljima poručuje da počnu pripremati djecu za život.

"Danas roditelji žele usrećiti djecu. Svaki stan ima više igračaka nego cijeli dječji vrtić. Zbog toga nema poštovanja i djeca nisu odgojena", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.