Profesorica logopedije za Index otkriva s kojim se problemima djeca najčešće susreću

Foto: Shutterstock

PROFESORICA logopedije Jelena Gligora Segedi otkrila nam je s kojim se problemima djeca koja joj dolaze na procjenu najčešće susreću. Kako objašnjava, najčešći su artikulacijski poremećaji, razvojno-jezični poremećaji te disleksija.

''Praksa, ali i istraživanja nam pokazuju kako su navedeni, ali i mnogi drugi jezično-govorni poremećaji, primjerice apraksija, kao i poremećaji socijalne komunikacije, posljednjih godina u porastu. Razlozi za to su mnogobrojni i nisu zanemarivi te mi kao logopedi nastojimo senzibilizirati javnost o potrebama poticanja jezično-govornog razvoja, preveniranja mogućih teškoća te ranog detektiranja odstupanja u cilju pravovremenog uključivanja u terapiju'', objašnjava.

''Važno je i napomenuti kako se terapijski učinci ponekad zamjećuju vrlo brzo, ali najčešće je potrebna strpljiva, dulja, sustavna i redovita suradnja logopeda, djeteta i roditelja kako bismo postigli puni potencijal koji očekujemo'', dodaje Gligora Segedi koja nam je također objasnila kako zapravo izgleda prvi pregled kod logopeda.

Kako kaže, logopedski pregled treba biti ugodan, detaljan, sveobuhvatan te bi trebao detektirati moguća odstupanja. Procjena traje otprilike 90 minuta i uključuje prikupljanje anamnestičkih podataka i procjenu komunikacijskog razvoja, jezičnog razumijevanja te jezičnog izražavanja na svim jezičnim sastavnicama. 

To prvenstveno uključuje procjenu glasa i tempa govora i/ili procjenu vještina čitanja i pisanja, i to uz ciljano konstruirane (najčešće slikovne) materijale i korištenje svih dostupnih standardiziranih logopedskih testova, od kojih su mnogi slikovni ili sadrže zanimljive i djeci prihvatljive igračke.

''Po završetku procjene roditeljima prezentiramo rezultate procjene, dijagnozu i indiciranost terapije u kontekstu trajanja i dinamike te ih savjetujemo o načinima poticanja komunikacijskog i jezično-govornog razvoja ili ih ciljano upućujemo na sve trenutno potrebne oblike pomoći'', dodaje profesorica logopedije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.