Psiholog: Mladići su češći vršitelji i žrtve fizičkog nasilja, a djevojke verbalnog

Foto: Shutterstock/Vanja Oparnica

NASILJE među djecom sve je prisutnije, a može imati doživotne posljedice na žrtve. Ono utječe na mentalno i psihičko zdravlje djeteta, a u najtežim slučajevima može tragično završiti. O problemu i posljedicama vršnjačkog nasilja porazgovarali smo sa psihologom Vanjom Oparnicom iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. 

Kaže nam da je, prema istraživanjima prevedenima u Hrvatskoj, vršnjačko nasilje češće u višim razredima osnovnih škola nego u srednjim školama. "Mladići su češće vršitelji i žrtve fizičkog nasilja, dok su djevojke vršitelji i žrtve verbalnog", kaže Oparnica za Index. 

Kako prepoznati žrtve vršnjačkog nasilja i koje su posljedice? 

Djeca koja su žrtve vršnjačkog nasilja mogu patiti od različitih posljedica. "Izloženost vršnjačkom nasilju možete uzrokovati širok raspon posljedica na pojedince, uključujući one koje utječu na njihovo emocionalno, psihičko i fizičko zdravlje", ističe Oparnica i dodaje da posljedice mogu biti trenutačne, ali i dugotrajne. 

Psiholog nam je otkrio neke znakove da je dijete žrtva vršnjačkog nasilja, no, kako objašnjava, "navedeni simptomi nemaju uzročno-posljedičnu vezu, već je važno pratiti dijete i promjene koje se kod djeteta događaju". Evo koji su najčešći znakovi da je dijete žrtva vršnjačkog nasilja.

Emocionalna simptomatologija: Depresivno-anksiozna simptomatologija, sniženo samopoštovanje i samopouzdanje. Također, neka djeca žrtve vršnjačkog nasilja mogu pokazati iznenadne emocionalne ispade, poput ljutnje, tuge ili frustracije. 

Promjene u ponašanju: Iznenadne promjene u ponašanju, poput povlačenja, straha ili nevoljkosti da idu na određena mjesta, primjerice u školu. Djeca žrtve vršnjačkog nasilja mogu izgubiti interes za aktivnosti u kojima su nekoć uživala, primjerice izvanškolske aktivnosti.

Fizički simptomi: Neobjašnjive ozljede, modrice, ogrebotine. Poderana odjeća ili uništena imovina djece, poput torbe, mobitela, knjiga i sličnog.

Somatski simptomi: Glavobolje, bolovi u trbuhu ili druge psihosomatske tegobe.

Pad akademskog uspjeha: Lošije ocjene, poteškoće s koncentracijom na satu, česti izostanci iz škole.

Oparnica je kao još jedan pokazatelj da nešto nije u redu izdvojio i promjene u obrascima spavanja ili prehrani. "Nesanice, noćne more ili promjene u prehrambenim navikama, poput preskakanja obroka ili prejedanja", navodi. 

Neka djeca zbog izloženosti nasilju mogu postati i suicidalna, a psiholog ističe da u "najtežim slučajevima može doći i do razvoja PTSP-a". Postavlja se pitanje kako roditelji mogu pomoći svom djetetu nakon što otkriju da je žrtva nasilja. 

Što roditelji mogu učiniti?

Postoji nekoliko načina na koje roditelji mogu pravilno reagirati kako bi pomogli svojoj djeci koja su žrtve vršnjačkog nasilja. 

"Za početak, svaki oblik vršnjačkog nasilja odmah prijavite nadležnim školskim službama", kaže Oparnica i dodaje da roditelji djeci trebaju dati do znanja "da su njihovi osjećaji valjani i da im vjeruju. Uvjerite ih da nisu sami i da ste tu da ih podržite. Ponudite emocionalnu podršku pružanjem utjehe i empatije". 

Pokazivanje podrške djeci može znatno utjecati na njihove osjećaje. "Dajte im do znanja da je u redu osjećati se tako kako se osjećaju i potaknite ih da izraze svoje emocije. Potaknite ih da se potvrde asertivno umjesto agresivno i da postave granice prema djetetu koje čini nasilje koristeći vještine asertivne komunikacije", kaže psiholog. 

Roditelji trebaju pomoći djeci da se vrate u svoju normalu kako ih ono što im se dogodilo ne bi u potpunosti obuzelo. 

"Nakon samog događaja vršnjačkog nasilja potaknite dijete da se bavi aktivnostima koje promiču njihovu fizičku i emocionalnu dobrobit. To može uključivati bavljenje hobijima, provođenje vremena s prijateljima i slično. Ako vršnjačko nasilje ima značajan utjecaj na mentalno zdravlje i dobrobit djeteta, potražite pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje. Ponudite im pomoć u pronalaženju odgovarajućih usluga podrške", savjetuje psiholog. 

Za kraj psiholog ističe da je "važno naglasiti kako bi sustav, ponajprije škole, trebao usmjeravati rad i na djecu promatrače vršnjačkog nasilja s obzirom na to da se radi o najvećem broju djece koja ne prijavljuju nasilje kojem svjedoče". Uključivanje djece promatrača važno je "kao vid podrške djetetu žrtvi vršnjačkog nasilja, ali i iz preventivnih i edukativnih razloga, kako bi se razvila svijest o nedopuštenosti i neprihvatljivosti vršnjačkog nasilja". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.