Pustite ih da se ljuljaju na stolcu – to je jako zdravo!

Foto: Pinterest

NEMA djeteta koji će sjesti na stolac i već se nakon nekoliko minuta početi ljuljati, a to vas izluđuje, zar ne? 

E pa ne dajte da vas izluđuje. Mislimo – pomirite se s tim i nipošto nemojte dijete odmah zaustaviti u toj njima najnormalnijoj akciji. To je zdravo, a iako vi vjerojatno mislite da je ljuljanje izuzetno opasno jer se dijete može iskrenuti i pasti sa stolca, slomiti ruku ili razbiti zube, znajte da se sve to može dogoditi i dok s vama mirno šeću ulicom. 

Uostalom, djeca imaju dobre instinkte te ako jednom slučajno i padnu barem će znati da sljedeći put ne pretjeraju. 

No, vratimo se mi činjenici da je ljuljanje zdravo. O tome je još prije nekoliko godina u Njemačkoj rađena studija u kojoj je otkriveno kako ljuljanje ima izuzetne prednosti na razvoj djeteta – od fizičkih do mentalnih. Baš kako o tome već duže vrijeme govori i poznati doktor Rajović u svojim predavanjima o poticanju inteligencije djeteta tijekom njihove vrtnje oko svoje osi, isto to vrijedi i za ljuljanje na stolcu. 
 
Rezultati spomenutog istraživanja pokazali su da se ljuljanjem poboljšava koncentracija djeteta i produljuje vrijeme održavanja pozornosti na jednu stvar, što dokazuju time da tijekom ljuljanja zapravo jako rijetko padnu jer, kao što vidite, koncentrirani su na to da ne padnu. Uz to, spomenuli smo i fizičke prednosti i to jako važne jer se ljuljanjem uvelike smanjuje pritisak na dječju kralježnicu te se samim time zapravo poboljšava njihov položaj i smanjuje pritisak na unutarnje organe. Svi znamo da dugotrajno sjedenje nije zdravo, pa ako se i vi bavite sjedalačkim poslom pokušajte se koji put malo zaljuljati – osim što je zabavno, smanjit ćete pritisak u gornjem i donjem dijelu tijela, poboljšati cirkulaciju krvi i vjerujte, lakše disati. 
Studiju su provodili stručnjaci iz udruge Bundesarbeitsgemeinschaft fuer Haltungs und Bewegungsfoerderung (BAG), koja se bavi poticanjem tjelesne aktivnosti djece, a rađena je u sklopu projekta Kid Check sveučilišta iz Saara.

Oni su zajedno proučavali školsku djecu koja dosta vremena provode sjedeći i to na temelju dva različita uzorka. Jedna skupina djece u razredu je sjedila na modernim stolcima koji su im omogućavali kretanje u tri smjera, dok je druga sjedila na klasičnim nepomičnim stolcima. 
Za vrijeme sjedenja mjerena im je temperatura te su ispitivači došli do zanimljivih rezultata jer je skupina djeca na nepomičnim stolcima imala znatno nižu temperaturu mjerenu u gornjem dijelu tijela od onih koji su se na satu slobodno malo micali i ljuljali. 

Uobičajen položaj pri nepomičnu sjedenju djeluje tako da se gornji dio tijela naginje prema naprijed, što slabi i disanje i optok krvi, a to pak smanjuje koncentraciju i gipkost mišića, zaključili su istraživači i tako mnogima dali povod da svojoj djeci omoguće što pokretljiviji boravak na ionako ne baš zdravoj sjedalačkoj pozi. 

Usput smo pronašli i jedan odličan američki primjer fleksibilnih razreda gdje je djeci dozvoljen boravak u vrlo fleksibilnim uvjetima rada, a ne kao kod nas gdje ona moraju sjediti kao po špagi.

 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.