Studija: Laganje djeci radi zaštite njihovih osjećaja može imati negativne posljedice

Foto: Pexels

ISTRAŽIVANJE singapurskih znanstvenika pokazuje da djeca koja znaju da im se laže, češće sama razvijaju tu naviku. Studija Tehnološkog sveučilišta Nanyang pratila je ponašanje 564 djece između 11 i 12 godina kako bi istražila utjecaj roditeljskih laži na djetetovu iskrenost.

"Loša vijest za roditelje jest da ponekad iskrenost može biti najbolja", rekla je psihologinja koja je sudjelovala u istraživanju, dr. Setoh Pei Pei, za The Sun. Upozorava da, iako bijele laži mogu biti dobronamjerne, ako djeca shvate da su im roditelji lagali, to može potaknuti laži s njihove strane. U istraživanju su laži bile podijeljene u dvije skupine: instrumentalne i bijele laži.

Instrumentalne su one koje roditelji koriste kako bi naveli djecu da promijene svoje ponašanje, na primjer, govoreći da nemaju novca ako djeca mole za nove igračke.

Bijele laži klasificirane su kao one koje se koriste za poboljšanje emocionalnih osjećaja djece, na primjer, govoreći da je njihovo sviranje klavira "prekrasno", iako je zapravo loše.

Istraživači su pitali koliko su često roditelji izgovarali, odnosno djeca čula izraze koji su bili povezani s instrumentalnim ili bijelim lažima. Djecu su pitali i koliko su često lagali roditeljima. Isto tako, pitali su i roditelje koliko su često lagali njima.

Instrumentalno laganje roditelja bilo je značajno povezano s laganjem kod djece, dok su bijele laži bile povezane s laganjem kod djece ako su djeca znala da im se laže.

"Dakle, instrumentalno laganje značajno povećava vjerojatnost da će djeca lagati svojim roditeljima", zaključila je dr. Pei Pei.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.