Studija otkriva kako povrće učiniti privlačnijim djeci

Foto: Shutterstock

Većina djece ne preferira jesti povrće, no jedna studija otkrila je kako dječja preferencija prema povrću može nastati još za vrijeme trudnoće. Djeca bi mogla biti sklonija konzumaciji povrća ako su njihove majke konzumirale povrće u kasnijim fazama trudnoće, pokazuje istraživanje Sveučilišta Durham.

Znanstvenici su analizirali izraze lica trotjednih beba čije su majke tijekom trudnoće redovito konzumirale kelj ili mrkvu. Bebe izložene mirisu mrkve reagirale su pozitivno na taj miris, dok su one koje su bile izložene kelju pokazale pozitivnu reakciju na njegov miris. Rezultati sugeriraju da rana izloženost okusima može utjecati na kasnije prehrambene navike djeteta te olakšati uvođenje zdravog povrća u prehranu, prenosi Independent.

"Naša analiza izraza lica beba sugerira da pozitivnije reagiraju na mirise hrane koje su njihove majke konzumirale tijekom posljednjih mjeseci trudnoće. Dakle, potencijalno bismo mogli potaknuti bebe da pozitivnije reagiraju na zeleno povrće, primjerice, izlažući ih tim namirnicama još u trudnoći", objasnila je profesorica Nadja Reissland, glavna autorica ove studije.

Roditelji često kod uvođenja dohrane biraju slađe namirnice, poput kruške ili banane, no bebe izložene gorčim okusima u maternici mogu razviti sklonost prema takvoj hrani. "Ako majka konzumira gorko, zdravo povrće, veća je vjerojatnost da će ga dijete kasnije lakše prihvatiti", rekla je profesorica Reissland.

Studija objavljena u časopisu Appetite, provedena na 32 bebe iz Engleske, nastavak je istraživanja iz 2022. godine koje je pokazalo da se fetusi smješkaju na miris mrkve, a prave grimase na kelj. U najnovijoj studiji, u kojoj su sudjelovali i znanstvenici sa Sveučilišta Aston te akademici iz Francuske, bebama su dani pamučni štapići natopljeni mirisom mrkve ili kelja, a znanstvenici su analizirali njihove reakcije.

Tim je primijetio da su bebe češće pokazivale izraze zadovoljstva na mirise koje su ranije upoznale u maternici. "Fetusi ne samo da mogu osjetiti i razlikovati okuse, već i stvaraju sjećanja na njih", rekla je suvoditeljica istraživanja dr. Beyza Ustun-Elayan. "Ranim izlaganjem okusima možemo potaknuti zdravije prehrambene navike kod djece."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.