Terapeutkinja tvrdi da tri jednostavne navike osiguravaju sretan brak

Foto: Pexels

Unatoč tvrdnjama da je to nemoguće postići, dugotrajna ljubav može postati naša stvarnost, tvrdi obiteljska i bračna terapeutkinja, Allison Cohen. Ona ističe da se sve svodi na kombinaciju tri ključne sastavnice.

"Radujte se ovoj uzbudljivoj vijesti, ali pripremite se na težak rad jer ništa vrijedno ne dolazi lako. Svakodnevno ste izloženi nizu mogućih partnera koji vas iskušavaju i izazivaju, dovodeći u pitanje samu osnovu vaše veze. Flertovi, pogledi i osmijesi dolaze poput brzih metaka. Samo oni najposvećeniji proći će kroz ovu kušnju i vratiti se sigurnosti i zadovoljstvu dugotrajne ljubavi", rekla je za YourTango.

Otkrila je da tajna sretnog braka leži u tri jednostavne navike. Evo o čemu je riječ.

1. Izražavajte zahvalnost

"Nitko ne može osporiti snagu iskazane zahvalnosti. Nije dovoljno samo misliti o tome; vaš partner mora to čuti na način koji im je najučinkovitiji. Zahvalnost kod partnera i partnerica stvara unutarnju želju da i dalje daju najbolje od sebe, jer su stalno nagrađeni za svoj trud", navodi Cohen.

Dodaje da pokazivanje zahvalnosti partneru dokazano povećava pozitivne osjećaje među parovima te čak podiže razinu oksitocina.

"Dakle, prvo razmislite o specifičnim, sitnim stvarima koje volite kod svojih partnera i počnite razvijati ideje kako im to prenijeti. Hoće li to biti kroz verbalni izraz? Rukom pisane bilješke ili slatke poruke? Mali znakovi pažnje? Počnite biti kreativni. Malo toga može puno značiti", savjetuje terapeutkinja.

2. Pokazujte poštovanje

Kada pokazujemo poštovanje, svaka odluka koju donosimo stvara priliku za trenutak povezivanja. Kao rezultat toga, primjenjujemo snažne i uspješne strategije za održavanje snage našeg odnosa.

"Slušajte njihovo mišljenje, komunicirajte kada imate probleme i pokušavajte ponekad staviti njihove potrebe iznad svojih. Pokazivanjem poštovanja demonstrirate da su vaše voljene osobe najvažnije u vašem životu. Također, studije sa Sveučilišta California-Davis kažu da je poštovanje ključno za uspješnu, predanu vezu", kaže Cohen.

3. Pokažite partnerima i partnericama da ih želite

"Jedna od naših najosnovnijih ljudskih potreba je osjećati se poželjno; istinski se osjećati kao žena ili muškarac te biti s nekim tko pokazuje fizički i emocionalni interes. Želite biti prikazani kao više od domaćice, skrbnika i slično. Nikada ne zaboravite da 'poželjnost' ima mnoge oblike i svaki je jednako potreban kao i drugi. Partneri žele dodir, intiman i neintiman, razgovor, povezanost i osjećaj da ste nekome zanimljivi, zabavni, smiješni i vrijedni pažnje", objašnjava terapeutkinja.

Savjetuje da partnere i partnerice pitamo što radimo ispravno kako bismo s tim i nastavili te što bismo mogli raditi drugačije. 
"Odgovori mogu potencijalno otvoriti snažan razgovor koji će vas voditi putem međusobnog zadovoljstva", zaključila je Cohen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.