Usporedili smo djecu mama koje jesu i koje nisu pušile u trudnoći

Foto: 123rf, fotobeba

"- JESI LI ti pušila u trudnoći? - Jesam.  Ajme pa jesi li ti normalna. Zašto nisi prestala? Zašto si to radila ako znaš koliko je pušenje štetno u trudnoći? Jesi li barem smanjila to pušenje? 
- Smanjila sam, ali pucala bi po šavu da sam morala skroz prestati. 

- Ja to ne razumijem. Svjesno si trovala svoju bebu? 

- Jesam, da...možda. Ali jednostavno nisam mogla prestati. Pa čak i doktori danas sve češće kažu da mame koje baš ne mogu nikako prestati, neka ni ne prestaju, neka radije zapale onda kada postanu prenervozne. I naravno, ako je ikako moguće da smanje pušenje na minimum. "
 
Ovako nekako izgleda klasičan razgovor majki kada se povede priča o pušenju. Jer pušenje jest veliki problem, ali ne specifično problem trudnica već zdravlja čovječanstva uopće. 
 
O štetnostima pušenja za ljudski organizam ne treba uopće govoriti jer štetnost je utvrđena na mnogim poljima zdravlja međutim rijetko će tko zaustaviti neznanca na cesti i spočitavati mu o štetnostima za njegovo zdravlje dok tako hoda s čikom u ustima. No, vidite li trudnicu kako dimi bez pardona doći će vam da joj u najmanju ruku uzmete tu nerođenu bebu iz trbuha i čuvate je od te zločeste mame kojoj je važnija cigareta od svog djeteta. Zar ne? 

Koliko je štetna ta cigareta?
 
Dakle, da rezimiramo ono što već sigurno svi znamo: Pušenje u trudnoći povezuje se, iako znanstveno nije dokazano skroz do kraja, da šteti plodu u toj mjeri da se beba može roditi s manjom porođajnom težinom, da se može roditi prije vremena, da može dovesti do sindroma iznenadne dojenačke smrti (iako se ona po najnovijem, navodno dokazano, povezuje uz probleme sa sluhom bebe), da može dovesti do rođenja mrtvorođenčeta, da će nikotin kasnije štetiti u razvoju djeteta čija je majka pušila u trudnoći i to tako da će zbog pušenja u djetetovom mozgu doći do bržeg propadanja neurona i tako dalje. 
 
Stručnjaci to ustvari ovako objašnjavaju: uslijed djelovanja nikotina, posteljica se počne odvajati od zida materice (jer je djelomično oštećena uslijed borbe da zadrži nikotin), što dovodi do prijevremenog porođaja. Zbog toga se bebe majki-pušača rađaju s manjom tjelesnom težinom od one koju bi imale da njihove majke nisu pušile. Osim nikotina, izuzetno je štetan ugljik monoksid koji se oslobađa prilikom sagorijevanja duhana. Kada ovaj plin dospije u fetalni krvotok, smanjuje se količina kisika u njemu. Da bi ga nadoknadio, bebin organizam proizvodi dodatnu količinu crvenih krvnih zrnaca, zbog čega njena krv postaje gušća, a što dovodi do smanjenja protoka krvi kroz organizam pa neki organi ostaju zakinuti za dovoljnu količinu kisika potrebno za razvoj. 
 
S druge pak strane - postoji cijeli niz žena koje su bez ikakvog logičnog objašnjenja rodile ranije, a nisu pušile u trudnoći. Ima onih koje nisu pušile, ali su u terminu rodile bebe lakše od tri kilograma. Ima onih koje su se cijelu trudnoću osjećale odlično, hranile se zdravo, nikada nisu pušile i na koncu su rodile mrtvorođenče. Također bez ikakvih logičnih i stručnih objašnjenja. 
Što dakle želimo reći? Ne, ne želimo propagirati da je pušenje u trudnoći poželjno, želimo samo skrenuti pozornost na činjenicu da pušenje može biti povezano uz spomenute sindrome, ali i ne mora. Zato liječnici i svi oni koji se zgražaju nad pušenjem u trudnoći najčešće naglašavaju riječ - rizik. Pušenje je rizik. Pušenjem trudnica riskira neke od spomenutih simptoma. Pušenjem trudnica truje svoj plod i riskira da rodi manje teško, manje pametno dijete. Pušenjem riskira njegovu smrt. 
 
A onda opet s druge strane - trudnoća-porod-razvoj djeteta može i ne mora ići normalnim tijekom- s pušenjem ili bez njega. Barem tako pokazuju različita iskustva. 
 
U trudnoći kao i u životu sve je rizik, no lakše je biti glasan kada se radi o trudnicama uz argument da nitko ne može zaštiti to malo čudo osim njegove majke koja ga nosi te da bi upravo zbog toga svaka trudnica od prvog dana trudnoće (o razdoblju pripreme za trudnoću da i ne govorimo) trebala samo i isključivo misliti na svoj plod i na posljedice koje na njega može ostaviti svakodnevan život nje kao trudnice. 
 
Konačno, nikome neće pasti na pamet i reći svom djetetu, bratu, kolegici ... od sutra nemoj ići nigdje iz kuće jer time riskiraš - da te pogazi auto, da se nadišeš štetnih tvari iz zagađenog zraka, da te pogode bakterije koje kruže zrakom, da te netko otme, da te netko siluje... izađeš li - riskiraš. 
 
Možda je ovo malo brutalna usporedba no na koncu dođe na isto jer zapravo nijedna teza o štetnosti pušenja u trudnoći nije do kraja dokazana već se samo napominje kao eventualna mogućnost koja se može, ali i ne mora dogoditi. 


 
A što je s kavom, alkoholom, hamburgerima, marihuanu da i ne spominjemo? 
 
Cigarete su definitivno najveća fama kada je riječ o štetnosti u trudnoći, no znate li da se slični  simptomi vežu i uz druge vrste supstanci koje u sličnoj mjeri izazivaju ovisnost. Riječ je naravno o kofeinu, alkoholu i marihuani, koje manji broj trudnica konzumira u trudnoći i time također riskira: 
 
Kofein u trudnoći ukoliko se konzumira u povećanoj dozi (više od četiri šalice dnevno) može dovesti do manje porođajne težine djeteta.  Ako mislite da su četiri šalice kave dnevno previše za trudnicu, slažemo se, no ukoliko trudnica smanji unos kave u trudnoći na primjerice dvije šalice kave dnevno, onda je to u redu. Iako se i o kofeinu također vrlo glasno raspravlja baš na spomen ispijanja kave u trudnoći. Pa onda opet ponovimo gradivo - ukoliko trudnica smanji količinu kave u trudnoći onda je to sasvim okej, no ako trudnica smanji pušenje u trudnoći, onda to i dalje nije okej. Iako i kava i cigarete mogu, a i ne moraju utjecati na štetnost. 
 
Alkohol je pak posve druga stvar jer zapravo jedino alkohol, posebno ako se radi o svakodnevnoj konzumaciji može dovesti do trovanja jer pijenje i minimalnih količina alkoholnih pića može ugroziti fetalni razvoj te dovesti do takozvanog fetalnog alkoholnog sindroma. On  uključuje mentalnu retardaciju, zaostajanje u fetalnom rastu, uključujući težinu, visinu i opseg glave djeteta, kraniofacijalne, srčane anomalije te smetnje u ponašanju, a tome ne mora pridonijeti samo bezgranično ispijanje već i tek jedna čaša dnevno piva ili vina. O žestokom alkoholu da i ne govorimo. 
 
I pogađate - konzumacija minimalnih količina alkohola može dovesti do smanjene težine djeteta te rizika od prijevremenog poroda. 
 
Štetnost marihuane u trudnoći nije pak još uvijek znanstveno dokazana ovakvim "čvrstim dokazima" kao potonje ovisničke supstance, no jasno je kao dan da konzumacijom marihuane u trudnoći - riskirate - manju porođajnu težinu, prijevremeni porod i tako dalje, te ako uzmemo u obzir studije rađene na ljudima da se iščitati da bi konzumacija marihuane i u trudnoći mogla utjecati na razvoj onog dijela mozga zaduženog za pamćenje. Jer dokazano je da marihuana štetno utječe na "rupe u pamćenju", odnosno na izumiranje neurona važnih za pamćenje i koncentraciju. 
 
I na kraju se vratimo početku i razgovoru mama koje jesu i nisu pušile u trudnoći. 
Na jednom malom uzorku od desetak mama od kojih dio je, a dio nije pušio u trudnoći (neke su prestale tijekom trudnoće, ali su pušile prije, i nakon poroda) pokušali smo usporediti njihovu djecu, odnosno sve ove ranije napisane teze o štetnosti cigareta i inih supstanci. 
 
Od desetak mama  s kojima smo porazgovarali o njihovih dvadesetak djece - dvije notorne nepušačice rodile su svoju djecu mjesec  dana prije termina. Bez logičnog objašnjenja. Jedno dijete od majke pušačice rođeno je s porođajnom težinom od 2,880 grama - osam dana prije termina, s time da sama mama ne teži više od 55 kilograma i visoka je 1,60 centimetara. 
Sva ostala djeca majki pušačica i onih koje grizu na one koje su pušile, rođena su normalna, zdrava su, vesela, pametna i dovoljno teška i nijedno od te djece nema dijagnosticiran neki oblik sporog rasta i razvoja, motorike, govora, koncentracije. 
 
Stoga drage mame ako se ne možete ostaviti cigareta - probajte barem smanjiti njihovu količinu, kako ne bi riskirale. Zapravo, i vi drage trudnice nepušačice, smanjite unos kave, alkohola, masne hrane, hrane koja povećava kolesterol i povećava krvni tlak, smanjite unos sirovog povrća kako bi spriječile listeriju, smanjite unos pojedine ribe koje također mogu sadržavati listeriju. Smanjite unos voća jer ono ima previše šećera, smanjite unos kupovnih sokova jer je zdravija voda. Smanjite i unos kupovne vode lišene brojnih minerala, zdravija je voda iz slavine. Ali pazite i na Legionarsku bolest koja može prijetiti iz slavina. Smanjite i unos GMO namirnica jer imaju previše hormona. Zapravo, kupujte samo provjerene i organske namirnice jer samo tako nećete riskirati. 
Odnosno, ako već želite zatrudniti pazite jer time riskirate - možda spontani pobačaj, možda fatalne posljedice pri porodu, komplikacije u trudnoći, riskirate i normalnim porodom jer tko zna u što će se vaše dijete jednoga dana odmetnuti pa riskirate...
 
Zato - pazite da ne riskirate jer u sebi nosite to malo čudo koje možete zaštiti samo vi koji ga nosite.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.