Olić o transferu u Dinamo: Tada su u Hrvatskoj postojale samo dvije opcije

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

IVICA OLIĆ (45), izbornik hrvatske U-21 reprezentacije i bivši nogometaš Bayerna i Dinama, najavio je utakmicu ta dva kluba koja se u utorak igra u Münchenu. Bayern će ugostiti Dinamo na Allianz Areni od 21 sat, a Olić je u razgovoru za službenu stranicu njemačkog velikana govorio o svojoj ljubavi prema oba kluba. Tekst koji je Bayern objavio prenosimo u cijelosti.

"Prvi veliki san Ivice Olića bio je nositi dres Dinama. 'Tada su u Hrvatskoj postojale samo dvije opcije: ili si bio navijač Dinama ili Hajduka', kaže Olić, koji je bio navijač Dinama. Do danas, Dinamo je najuspješniji hrvatski nogometni klub, koji je osvojio 18 od 19 domaćih naslova od 2006. godine.

Osvojili su samo jedan prije toga, u pet godina, s napadačem Ivicom Olićem: 'Bila je to jedina godina u kojoj sam igrao za Dinamo Zagreb.' No njegov san se ostvario kada je najboljeg strijelca Olića Dinamo doveo iz lokalnog rivala i tadašnjeg prvaka NK Zagreba. Bio je to prvi put da je neki klub osim Hajduka ili Dinama osvojio naslov od osnutka hrvatske lige. 'To je bio nevjerojatan osjećaj, i dalje se sjećam', kaže Olić.

Kad Dinamo igra protiv Bayerna u Ligi prvaka, uloge su jasno definirane. 'Bilo bi veliko iznenađenje da Bayern ne uzme tri boda', smatra Olić. Kad je bio u Dinamu, sezona bez osvojenog naslova bila je izgubljena sezona: 'Slično kao i za FC Bayern.'

Očekivao je ovu utakmicu

Četrdesetpetogodišnjak je igrao za München od 2009. do 2012. godine, postigavši 13 golova u 55 utakmica, uključujući legendarne poput gola u zadnjoj minuti protiv Manchester Uniteda u četvrtfinalu ili hat-tricka protiv Olympique Lyona u polufinalu. Bio je drugi najbolji strijelac Lige prvaka sa sedam golova iza Lionela Messija i osvojio je dvostruku krunu s Bayernom 2010. godine.

'Prije ždrijeba sam se nadao da će Dinamo igrati protiv Bayerna. Sada je to prva utakmica u Ligi prvaka - naravno, moram biti tamo kad se moji bivši klubovi suoče', kaže Olić, koji je podijeljen: 'Volim Dinamo, ali moj najbolji period bio je u Bayernu. Mislim da će Dinamo odigrati dobru utakmicu, borit će se. Ali svjesni su da je Bayern veliki favorit.'

Dinamo je postigao poseban status u Hrvatskoj: 'Razlika u kvaliteti u ligi je ogromna', kaže Olić, koji trenira hrvatsku U-21 reprezentaciju nakon godina provedenih u stručnom stožeru seniorske reprezentacije. Prošle su sezone završili osam bodova ispred drugoplasirane Rijeke. Ni Rijeka ni Hajduk Split nisu se uspjeli kvalificirati za europska natjecanja.

'Dinamo je sila, pogotovo kod kuće pred bučnim navijačima. Pobijedili su Tottenham Hotspur i Atalantu u Zagrebu. Njihovi navijači im mogu pomoći u ostvarivanju velikih pobjeda.' Prednost je za Bayern što će se utakmica s hrvatskim rekorderom igrati na Allianz Areni.

Dinamo nema dobar omjer s Bayernom

Bavarci su igrali na zagrebačkom stadionu Maksimir posljednjih godina, pobijedivši Dinamo 2:0 u gostima i 5:0 kod kuće 2015. godine. Bayern je zadržan na 0:0 na Maksimiru u četvrtfinalu Kupa sajamskih gradova 1962./63., prije nego što su izgubili 4:1 u Münchenu. Dinamo je izgubio 2:0 od Valencije u finalu.

Ivica Olić vidi Dinamovu seriju pobjeda kao njihovu najveću snagu: 'Dinamo ima dobru mješavinu međunarodnog iskustva i mladih talenata.' Klubova tvornica talenta svake godine daje najbolje igrače Hrvatske - nedavno Joško Gvardiol, Mateo Kovačić, Luka Modrić i Dani Olmo. 'Najveći san za mnoge mladiće u Hrvatskoj je kad ih Dinamo pozove' - kao što su pozvali Olića tada.

To vodi do čestih odlazaka igrača, njihove najveće slabosti. 'Dinamu mora trošiti na transfere kako bi zadržao svoj status u Hrvatskoj, ali još uvijek ne može parirati plaćama u inozemstvu'", navodi se na službenoj stranici Bayerna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.