Što se događa s čovjekom koji je Dinamu donio 20 milijuna eura? Izgurao ga je junior

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

BRUNO PETKOVIĆ je u Superkupu protiv Hajduka odigrao vrlo dobru utakmicu. Igor Bišćan ga je očekivano zamijenio u 67. minuti utakmice. Hajduk je tada počeo stiskati i ostalo je puno prostora da Dinamo u kontri riješi utakmicu. Svi navijači su očekivali da će Petkovića zamijeniti Josip Drmić.

Ipak, Bišćan je u igru uveo 19-godišnjeg Frana Topića koji se tek privikava na seniorski nogomet. Švicarski napadač nije ušao ni do kraja utakmice i veliko je pitanje koji je njegov status na Maksimiru. Lani je Dinamu donio preko 20 milijuna eura kada je ušao s klupe i riješio utakmicu protiv Bodo Glimta golom i asistencijom te odveo Dinamo u grupnu fazu Lige prvaka. Sada izgleda kao da su mu dani na Maksimiru odbrojani.

Trebao je biti Dinamovo pojačanje iz snova i sve je krenulo odlično

Drmić je u Dinamo stigao prošlog ljeta iz Rijeke kao najbolji strijelac lige iza Marka Livaje. Bio je to za većinu navijača Dinama, a i Index je tako pisao, savršen transfer. Dinamo je trebao drugog napadača iz barem dva razloga.

Prvi je da dobije širinu na toj poziciji s obzirom na to da klub čekaju borbe i na domaćem i na europskom frontu. Drugi je taj da je trebalo malo prodrmati Petkovića, koji je sezonu ranije na momente djelovao kao tek sjena nekadašnjeg sebe. I na početku je sve izgledalo sjajno.

U prva dva prvenstvena kola Drmić je dao tri gola, od čega je dva zabio Lokomotivi i tako donio pobjedu svojoj ekipi. Započeo je sedam od prvih deset kola, a dao je svoj obol i u Europi. Prije spomenutog izbacivanja Boda, zabio je važan gol Ludogorecu u gostima. Sve za što ga je Dinamo doveo i platio, Drmić je isporučio.

Jedna večer bitno je promijenila njegov status

U svemu tome pomogla mu je i činjenica da je Petkoviću nasušno trebao odmor i da se hrvatski reprezentativac dizao kako je sezona odmicala. No, nakon gostovanja u Salzburgu kod Red Bulla, u utakmici koja je bila ključna za Dinamov ostanak u Europi, dosta toga se promijenilo za Drmića.

Ante Čačić ga je uveo u igru u 76. minuti. Šest minuta kasnije Drmić je imao fantastičnu šansu kada je išao sam na vratara, ali mu je golman obranio. U sudačkoj nadoknadi je zabio gol za 1:1 i ekstazu na tribini na kojoj su bili Dinamovi navijači, ali ona je kratko trajala. VAR je poništio gol zbog zaleđa.

Nakon utakmice Drmić je bio među par igrača koji su prozvali Čačića zbog premalo rizika u igri. "Moramo više riskirati i više tražiti gol. Kad igraš sa šest iza, odmah pokazuješ da daješ sve za defenzivu. Bolje je izgledalo kad smo se postavili u 4-4-2. Imali smo tad dvije prilike, bili smo opasniji. Nije loše biti fleksibilan", poručio je nakon utakmice.

Dva dana kasnije Čačić mu je odgovorio na presici: "Drmić je izašao izvan svoje ingerencije. Nisam to shvatio kao kritiku, iako se može i tako protumačiti. Kao igrač se treba baviti svojim učinkom unutar momčadi, a to na koji način će momčad igrati zna se čiji je zadatak."

Dojam je da je tu izgubio velik dio Čačićevog povjerenja. U debaklu protiv Milana dobio je 20 minuta, a u zadnjem kolu protiv Chelseaja, kad je Dinamo lovio gol za spas, samo sedam minuta. Doduše, ni dotad u Ligi prvaka nije igrao puno, ali uskoro je i sam Drmić počeo štekati na terenu.

Nije iskoristio Petkovićevu ozljedu

Drmiću je nakon tri gola u prva dva kola trebalo 13 kola da zabije novi gol za Dinamo. Petković je doživio ozljedu krajem trećeg mjeseca kad se Hajduk opasno približio i Drmić je dobio status prvog napadača, ali ga nije uspio iskoristiti.

Startao je u šest utakmica zaredom i dao je jedan gol. Plavi su se jako mučili s njim u napadu jer su naviknuli imati sidruna koji razigrava, za razliku od Drmića koji traži loptu u prostor i koji je prije svega egzekutor.

Stvari nisu izgledale dobro i navijači su jedva čekali i dočekali Petkovićev povratak. Na kraju je Drmić završio sezonu s učinkom od šest golova i šest asistencija koji nije nezanemariv, ali je puno manje od onoga što se očekuje za igrača tog renomea i plaće, koja je prema nekim izvorima među najvećima u klubu.

Bišćan umjesto njega gura juniora

Situacija se za Drmića nije promijenila ni dolaskom Igora Bišćana. Naprotiv, Švicarac je startao prva tri susreta u kojima nije zabio pogodak, a u zadnjih pet utakmica sezone odigrao je ukupno 77 minuta.

Na Poljudu protiv Hajduka Bišćan mu je čak pretpostavio dojučerašnjeg juniora Topića, a sa sličnom praksom nastavio je i u narednim utakmicama. Odluka da Petkovića zamijeni 19-godišnjakom u Superkupu možda je indikator da se Drmićev status nije promijenio nabolje.

Bišćan jako cijeni Topića, njegovu agresivnost i glad te je poznat kao trener koji inzistira na obrambenoj kompaktnosti koja počinje od centralnog napadača. Čini se da se švicarski golgeter ne uklapa u tu ideju.

Drmić čeka što će Šimić napraviti, ali je Dinamu preskup za ovaj status

Drmić nema drugu opciju nego čekati rasplet prijelaznog roka. Za njegov status momčadi od primarne je važnosti to hoće li Petković produljiti ugovor s Dinamom. U slučaju da se to izjalovi i Petković ode, Drmić će ponovno biti važna karika.

No, u slučaju da se to ne dogodi, upitno je koliko smisla ima i za njega i za Dinamo da bude u statusu trećeg igrača. Prema nekim izvorima godišnje zarađuje oko milijun eura, a to je puno previše za igrača koji tako malo igra.

Da Plavi ozbiljno ne računaju na Drmića možda govore i transfer-glasine. Nije tajna da je Dinamo htio Žana Vipotnika prije nego što je ovaj otišao u Francusku, a Bišćan silno želi i Matiju Frigana. On može pokriti poziciju i desnog krila i centralnog napadača, ali sigurno je da bi njegov dolazak značio da je Drmić pao u treći plan.