Čak 28 tisuća građana ne stanuje na prijavljenoj adresi, MUP apelira: Riješite prebivalište prije nego vas izbrišemo!

Ilustracija: Arhiva

U PET i pol mjeseci provođenja Zakona o prebivalištu prvi rezultati su pozitivni, ocijenili su u GONG-u.

Početak provođenja Zakona o prebivalištu daje dozu optimizma, ukazuje na pojačanje aktivnosti policijskih uprava u odjavi takozvanih fiktivnih prebivališta, međutim, standardi provedbe Zakona moraju biti ujednačeni u svim policijskim uprava, a posebice kod terenskih provjera prijava novih prebivališta. Potreban je i aktivniji nadzor MUP-a, edukacija i bolja kampanja, ali i bolje informiranja građana. Istaknuli su to aktivisti GONG-a koji su u posljednja dva mjeseca proveli testiranje novog Zakona o prebivalištu i to kroz upite policijskim postajama, a njihovi su volonteri kao obični građani ulazili u postaje i postavljali pitanja.

Prikupljeni podaci govore da je oko 8.000 građana policiji prijavilo da je netko na fiktivnom prebivalištu, od čega je najviše, odnosno gotovo pola, u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Rješenje o odjavi prebivališta u odnosu na ukupan broj prijava, policijske postaje donijele su u 2.052 slučaja, a MUP je podnio 800-ak prekršajnih prijava.

Fiktivna prebivališta su u gotovo svakom pograničnom području, a čak 28 tisuća građana ne stanuje na prijavljenoj adresi. Iz GONG-a ističu kako se primjećuje da policija izlazi na teren i provjerava prebivalište kako ne bi došlo do manipulacija što popisom stanovništva, što biračkim popisima, posebice uoči lokalnih izbora.

MUP apelira: Riješite prebivalište prije nego vas izbrišemo


"Policijske uprave aktivno su pristupile provedbi prijava i provjera prebivališta, i fiktivnih i ovih koji se prvi puta prijavljuju", kaže izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić.

Pomaci su pozitivni. Rezultati govore da je do sad obavljeno 500-injak provjera, u 59 slučajeva prijava prebivališta je odbijena. Nepravilnosti policiji prijavljuju i građani. Gotovo osam tisuća prijava stiglo je za fiktivno prebivalište, od čega polovica u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a do sad je doneseno 2052 rješenja o odjavi prebivališta.

"Možemo zaključiti određenu dozu optimizma u provedbi Zakona. Policijske uprave su aktivne, nismo zabilježili značajnije slučajeve diskriminacije, međutim- standardi provedbe zakona bi trebali biti ujednačeni u svim policijskim upravama, postoji prostor za napredak u smislu edukacije službenika", napominje.

Educirati se moraju i građani- apeliraju iz GONG-a. Do kraja godine svi bi trebali svoj status uskladiti sa zakonom kako ne bi bili brisani iz evidencije prebivališta. Novi Zakon olakšava odjave i prijave, smanjuju se dokumentcija i procedure, prijaviti treba i boravak izvan zemlje duži od godine dana, a sve to s ciljem kako bi se pobrojali i uveli reda, kaže Gordana Valenta iz MUP-a.

"Mogu reći da je oko 900 osoba prijavilo da su više od godinu dana u inozemstvu, a imamo 5700 osoba koje su se odjavile iz Hrvatske", kaže Valenta.

Od njih više od polovice odjavilo se samo u Vukovaru, kaže Valenta. Predviđeno je i prijelazno razdoblje za osobe obuhvaćene programom obnove i stambenog zbrinjavanja, no otvorena su još mnoga pitanja. Potrebna je stoga daljnja edukacija i kampanja kako se ne bi javile selektivne primjene kad su u pitanju nacionalne manjine, upozorio je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, Aleksandar Tolnauer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.